Морски дарове: Можем ли да се отровим?

Стридите са преносител на чревни бактерии
9 авг 2017 11:52, Eкип на Puls.bg
9
Морски дарове: Можем ли да се отровим?
Reuters

Лятото е сезон, през който консумацията на риба и морски деликатели е значително по-голяма в сравнение с останалите сезони. Освен с вкуса си, морските дарове са известни като полезна и богата на различни пълноценни за организма вещества. Част от тях са витамини – основно мастноразтворими (А, D, Е), както и някои от В-групата. Освен това морските дарове са с богато съдържание на белтъци, някои полезни мастни киселини (омега-3-ненаситени мастни киселини), както и различни микроелементи – йод, фосфор, калций и други. 

Значение за интоксикацията има както мястото за добиване на морските дарове, така и последващите транспортиране, съхранение и начин на приготвяне.
 
Морските дарове могат да бъдат разделени на две основни групи – мекотели (стриди, миди, октопод, калмари) и ракообразни (омари, скариди, раци). С най-голям добив в световен мащаб е уловът на стриди. Някои мекотели действат като естествени филтри за вода и при замърсяване на водоизточника с патогенна микрофлора се води до заразяването им.
 
Най-често стридите са преносител на чревни бактерии – салмонели, шигели и причинителите на коли-ентерит (E. coli). Възможно е и заразяване с холерни вибриони – причинителят на холерата. При заразяване симптомите се проявяват няколко часа след консумация. Основните симптоми са от страна на стомашно-чревния тракт – гадене, повръщане, коремен дискомфорт, коликообразни болки, метеоризъм. Най-голяма опасност представлява бързото обезводняване на организма и последващото нарушение на електролитния баланс.
 
Някои видове риби се хранят и с водорасли. Когато водораслите произвеждат токсини те се натрупват в самите риби и при консумацията им от човека се води до интоксикация. В най-голяма концентрация токсините се натрупват в главата, кожата и черния дроб на рибите. Токсини могат да се акумулират и в изхвърления от рибите хайвер, който при консумация също води до интоксикиране. Токсините, които се образуват от водораслите се наричат сигуатоксини, а самата интоксикация е позната като цигуатера. Най-честите симптоми, които предизвиква са от страна на стомашно-чревния тракт и периферната нервна система.
 
Пациентите се оплакват от чувство на гадене и повръщане броени часове след консумация на съдържащата токсини риба. По-късно се появява диария и общ коремен дискомфорт. От страна на периферната нервна система – изтръпване на крайниците, чувство на „мравучкане“, евентуално парене по хода на нерва, намалена до пълна загуба на кожна чувствителност и други.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може ако се хапват с водка, ракия мастика и бира за прокарване. Ег си и тъпотиите дето се преписват, то човек може и с хляб да се натпови, само да иска.
7
0
 
2
 
! Отговори
абсурдистан преди 6 години
На витрините на някои големи вериги има Пресни???!!! не замразени скариди ,миди,риби от Виетнам,Еквадор ,Индонезия ! това си е истинска отрова - Къде гледат хеи и разни по храните ?
6
1
 
6
 
! Отговори
:):) преди 6 години
личи си че статийката е натворена от някой дето вижда море за 10 дни и си мисли че е станал голям спец за това време...
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има известна семантична разлика между "отравяне" и "натравяне", ама на екипа журналисто-преписвачо-драскачи едва ли му е известна
4
1
 
14
 
! Отговори
При преди 6 години
консумация на миди в България, обикновено следват силни усещания!
3
0
 
7
 
! Отговори
Балкантурист преди 6 години
Преди да си поръчате в ресторант хвърлете поглед в санитарния възел, като отидете да си измиете ръцете! В повечето случаи хвърлям и око на бара, то си личи.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Приятелката ми в Несебър от едни миди *** 2 дни като лейка и направо си съсипахме почивката.
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много вероятно и опасно!