Видях, прочетох, знам... Хапче или билки?

Фармаколог обяснява как да третираме заболавянията
9 авг 2017 09:15, Петя Славова
10
Видях, прочетох, знам... Хапче или билки?
Снимка: архив, Reuters

Често се изправяме пред дилемата дали да вземем хапче или да си сварим чай от набрани билки, или да вземем таблетка с екстракт от билки, или да си сварим чай от аптеката… въпросът е, че понякога ни се налага да избираме между народната медицина и контролираната.

"Народната медицина не изключва официалната в никакъв случай. Но при остри заболявания не е удачно да се обръщаме към първата. В такива моменти е добре да разчитаме на фармацията. Въпреки това битовата медицина е подходяща за третиране на хронични заболявания", това посочи фармакологът проф. Витан Влахов в студиото на "България сутрин".

Според него българите имаме лошия навик да взимаме прекалено много лекарства, а това можело да доведе до подобряване на резистентността на вирусите.

"В Швеция съм чувал, че понякога медиците лекуват с антибиотици от времето на пеницилина. Не вярвах, но се оказа, че действа. Това се дължи на факта, че те рядко предписват антибиотици. По този начин вирусите нямат резистентност към лекарствата. У нас уви, този метод не би подействал, тъй като прекаляваме с хапчетата", отбеляза още той пред Bulgaria ON AIR.

Разговорът обхвана и друг проблем на родната фармацевтична индустрия, а именно честата липса на лекарства за сериозни заболявания като онкологичните.

По думите на Влахов в развитите държави този проблем не съществува, а у нас се дължи на изгубената битка между държава и индустрия.

Фармакологът предупреди, че лекуването чрез интернет на принципа "аз прочетох, аз видях, аз знам", понякога може да бъде пагубно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Кума Лиса преди 6 години
КАКВОТО И ДА ВИ ГОВОРЯТ, ВИНАГИ СТАВА ДУМА ЗА ПАРИ, ЗА МНОГО ПАРИ ОТ ВАС ЗА ТЯХ. НА ТЯХ ИЗОБЩО НЕ ИМ ПУКА, ЖИВИ ЛИ СТЕ ИЛИ НЕ!ТЕ ВИНАГИ ПЕЧЕЛЯТ!За това вече хората не им вярват и минават на самолечение. Те отдавна са забравили клетвата си!
8
0
 
2
 
! Отговори
Истински доцент преди 6 години
До 8: Какво прозрение те е споходило. Ама май си от хората, които бавно стоплят. Вторично насложената бактериална инфекция при вирусно заболяване е възможно усложнение. Никъде в коментара си не казвам, че това е невъзможно. Питам само как антибиотикът влияе на резистентността на вирусите. Защото това е мегатъпотия. Дали стопли реотаните този път?
7
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Истински доцентЯвно и ти си от тези,които разбират от всичко. Прочел си нещо,което по принцип е вярно,без да познаваш проблема в дълбочина. Да, антибиотиците не действат на вирусите. Но... при вирусна инфекция,имунитета се понижава и прави организма податлив на бактериални инфекции. Най-тежките и смъртоносни усложнения на вирусните инфекции са "насложена вторична бактериална инфекция" . Затова при тежки вирусни инфекции,също се дава антибиотик.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По принцип българина разбира от всичко. Политика,икономика,коли,компютри,футбол,ядрена физика, гипсова замазка...Лошо няма,но само в медицината не се правете на разбивачи,че като там объркате нещата,връщане няма.
5
0
 
9
 
! Отговори
Истински доцент преди 6 години
"Това се дължи на факта, че те рядко предписват антибиотици. По този начин вирусите нямат резистентност към лекарствата."Само след обвързването на лечение на вирус с антибиотик в две изречения, ви съветвам да пропуснете материалчето. Или професорът-гост вече е снесъл в памперса, или пак джурналята са объркани в превода. И в двата случая - това е мегатъпотия. Антибиотик се дава за борба с бактериална инфекция. Единствено и само.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бивало *** и безработни журналисти, но да се правиш, че от всичко разбираш и да публикуваш от скука, колкото да си оправдаеш заплатата и седенето на стола, това вече е прекалено. Понякога, ако нямате какво да пишете, по-добре не преписвайте стари материали. Професията ви, по едно друго време е била уважавана и престижна. Била, защото с такива материали няма как да е.
3
1
 
13
 
! Отговори
Лекар. преди 6 години
Работил съм и в Швеция. Толкова голям процент от населението със слухови апарати и тъпанчеви протези като там не съм виждал никъде другаде. Причината според мен е именно в късното прилагане на антибиотици при деца с бактериални инфекции. Изчакват ги съвсем да "втасат" и им дават антибиотици чак когато се влошат съвсем, което понякога води до трайни увреждания. Те изпадат в другата крайност. Вярно - нямат голям проблем с антибиотичната резистентност, но понякога цената за това е инвалидизиране.
2
2
 
5
 
! Отговори
проф.Мърморски преди 6 години
Може билки,от веселите!
1
0
 
7
 
! Отговори
Лекар. преди 6 години
"Фармаколог обяснява как да третираме заболавянията"Не е работа на ФАРМАКОЛОГ да лекува (третира) заболявания при хора. Фармакологът НЯМА ПРАВО да изписва лекарства. Той може да ги прави и продава, но какви лекарства и в какви дози да се дават на болните, може да каже само лекуващият ги ЛЕКАР.