Опасни храни ни дебнат от хладилника през лятото

Внимавайте с месо, яйца, мляко, сирене, зелени зеленчуци
1
Опасни храни ни дебнат от хладилника през лятото
Снимка: Reuters

Хранителните отравяния засягат милиони хора по света всяка години, като някои от тях могат да завършат фатално. Лятото е особено рисков период. Имайки предвид този факт, както и скорошния скандал със заразените холандски яйца, експерти от Австралия, цитирани от в. "Дейли експрес", напомнят кои са най-опасните храни, дебнещи от хладилника.

Причинителите на хранително отравяне могат да бъдат различни - химикали, токсини, бактерии. И докато повечето натравяния с храни са напълно случайни, хората са по-застрашени след консумация на определени продукти. Специалисти от Австралийския институт по хранителна безопасност припомнят кои са те:

Пилешко месо

Суровото и недосготвено пилешко месо може да е заразено с бактериите кампилобактер и салмонела. Готвенето ги унищожава, така че трябва да се постараем кулинарният процес да бъде доведен докрай. Освен това трябва да избягваме контакта на сурово пилешко месо с други повърхности, за да не заразим и тях, съветват експертите.

Яйца

Яйцата също могат да бъдат заразени с бактерията салмонела. За да се предпазим от заразяване, птичият продукт също трябва да се приготвя старателно. Препоръчително е да се въздържаме от храни, които съдържат недосготвени или сурови яйца, например майонеза или салатен дресинг.

Зелени листни зеленчуци

Тъй като често се консумират сурови, зелените листни зеленчуци крият опасност от зараза с ешерихия коли. Старателното им измиване намалява риска от съприкосновение с вредната бактерия, както и от попадането на химически пестициди в организма.

Сурово мляко

Непастьоризираното мляко крие по-висок риск от зараза с бактерии като ешерихия коли, салмонела и листерия в сравнение с млякото, загрято до степен, при която те загиват.

Сирене

Често откривана в сиренето е бактерията златист стафилокок. Тя е устойчива на топлина, така че най-добрият начин да избегнем зараза с нея е да съхраняваме продукта при температура под 5 градуса Целзий. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В мойто хладелниче от соца МРАЗ 80 има само ледени блокчета. Вече 40 години ми служи безотказно. Само веднъж преди 30 години му сменех нагревателчето. Ако сега изгори вече няма откъде да му купя и ще трябва да го хвърля на вторични суровини. Та по времето на бай Тошо това хладилниче винаги беше препълнено. Е вярно че нямаше банани но пък имаше месо яйца мляко конфитюри краве масло сирене кашкавал. Е вече няма празен е. Дойде демоникрацията и хладилничето е празно.