Разхладата в реката може да ни донесе инфекции

Лептоспирозата е е една от най-честите
12 авг 2017 16:28, Eкип на Puls.bg
3

Лептоспироза е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от патогенните подвидове на бактериите от род Leptospira. Те принадлежат към една сериозна група бактерии – спирохетите – събрала в себе си причинителите на сифилиса, лаймската болест и лептоспирозата. Заболяването лептоспироза обикновено протича като леко фебрилно състояние, но в около 10% от случаите води до по-тежката болест на Weil-Василев. 

С какво се отличава Лептоспирата?
 
За нуждите на практиката този голям род е разделен на два вида, болестотворен от които за човека е Leptospira interrogans. 
 
Тези бактерии представляват едни много тънки и дълги извити спиралки – те са толкова тънки, че не могат като другите бактерии да бъдат видяни на обикновен микроскоп. Освен това са и сребролюбци – импрегнирани със сребро, те стават по-достъпни за наблюдение. Който иска да ги види в действие трябва да може да ги наблюдава на така нареченото тъмно зрително поле.
 
Лептоспирите имат спираловидна форма и извършват непрекъснато спираловидни движения – подобни на въртящ се тирбушон. Оптималната температура за развитието им е 28-30 градуса по Целзий, което ги отличава от повречето причинители, които ни нападат.
 
Лептоспирозата е зооантропоноза – инфекция по животните, която обаче при възможност може да зарази и човека. Самият човек, при боледуване, много рядко е източник на инекция за други хора. Плъховете са най-важният естествен резервоар на тези бактерии. С тях те формират особена форма на симбиоза и лептоспирата живее в техните бъбреци в продължение на години.
 
За това и най-честото място на заразата е замърсена с урина вода. Обикновено това са местата на сладките водоеми – реки, езера, блата. Всеки контакт не само с урина, но и кръв и тъкани на болни животни може да е заразен за човека. Докато си газим най-безгрижно в реката на село, лептоспирите със своите движения и малки размери навлизат в кожата ни през микроабразии и невидими за нас наранявания, както и през лигавиците и конюнктивите.
 

3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
водач на МПС преди 1 година
Водата отнема топлината от тялото на човека 25 пъти по - бързо, отколкото това може да направи обкръжаващият въздух. Вследствие на това рязко преохлаждане на тялото може да се стигне и до шок, при който човек губи способността си да диша. А това е предпоставка към удавяне.
2
2
 
8
 
! Отговори
Койчо преди 1 година
Не ходете в реката, а ходете в басейна наблизо,който се държи от местните бабаити,които пък са приятелчета на кмета или областния.
1
2
 
14
 
! Отговори
Лептоспирозата преди 1 година
Разхладата в реката, може да ви донесе единствено хлад. И кеф.

Жени над 50 в невероятна форма споделят тайните си за красота (галерия)
Жени над 50 в невероятна форма споделят тайните си за красота (галерия)

Жени над 50 в невероятна форма споделят тайните си за красота (галерия)

Някои ползи за здравето от веган диетата
Някои ползи за здравето от веган диетата

Някои ползи за здравето от веган диетата