Кърма или адаптирано мляко? Какво да изберем за бебето?

Кърмата се усвоява по-лесно
13 авг 2017 19:35, Eкип на Puls.bg
6
Кърма или адаптирано мляко? Какво да изберем за бебето?
Reuters

Решението за това дали да кърмите бебето или да го храните с адаптирано мляко е едно от най-важните, което родителите трябва да вземат. Всички световни и национални здравни организации са единодушни – кърменето е най-добрият начин за хранене на бебето. 

Препоръките са в първите 6 месеца от живота на бебето то да бъде изцяло кърмено. След това до навършване на еднагодишна възраст естественото хранене трябва да продължи, успоредно със захранването. Въпреки това, не във всички случаи е възможно това да се случи. Още повече съществуват някои медицински ситуации, които не позволяват кърменето. В тези случаи адаптираното мляко е добра алтернатива, тъй като то осигурява необходимите за растежа и развитието хранителни вещества.
 
Кърменето е приятно преживяване, както за майката, така и за бебето. То осигурява изграждането на специална и силна връзка между двамата. Другите предимства са:
 
Кърменето осигурява защита срещу инфекции. Доказано е, че естествено хранените бебета по-рядко боледуват и при тях по-рядко се налага болнично лечение. Това е така, тъй като кърмата осигурява на детето готови антитела, които директно се включват в имунната защита и предпазват организма от инфекциозни причинители. Естествено хранените деца по-рядко боледуват от остър отит, диария, респираторни инфекции, менингит. Освен това кърмата предпазва бебето от развитие на някои други заболявания, като астма, алергии, диабет, затлъстяване, както и от синдрома на внезапната детска смърт.
 
Кърмата се усвоява по-лесно. Не случайно е наричана „перфектната храна” за все още незрялата храносмилателна система на бебето. Основните й съставки – лактоза, протеини, мазнини се обработват по-лесно. Поради тази причина кърмените деца страдат по-рядко от запек и диария. Освен това майчиното мляко съдържа много витамини и минерали, от които се нуждае новороденото, с изключение на витамин D. Той трябва да се внася отвън, обикновено под формата на капки поне до навършване на 1 година на детето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На снимката виждам една истинска Българка, която кърми един истински Български... Я президент, я премиер министър, я главен прокурор... Браво!
5
1
 
3
 
! Отговори
Хех преди 6 години
Имам чувството че прочетох реклама на фирма за бебешки храни. Прабаба ми Здравка (мир на праха и) е отгледала 11 деца без да е чувала за такива млека, и без да им слага капки витамин D. Най- дълго от тях е живял дядо ми Дочо (починал на 102г.). Като гледам по телевизията и сайтовете рекламите - Пийте това, мажете се с онова... Ми аз трябва да пия по 2 шепи таблетки на ден, ей така. Просто защото магнезият ми незнам си какво, и калцият ми - Незнам си що. Смях и интрига със замесени много лекари.
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българките МАСОВО не кърмят, за да не им виснат циците, в резултат от това дават първия антибиотик на бебето към 5тия месец. А циците им са си все така увиснали.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На снимката е показано дословно във черен нюанс нали все пак сме толерантни към боята.
2
0
 
11
 
! Отговори
Ойрофонд преди 6 години
Най-захранващо би било да суче от еврофондовете
1
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кисело мляко!