Как влияем на pH с храната?

Алкално-киселинният баланс в чинията ни
15 авг 2017 12:07, Eкип на Puls.bg
4
Как влияем на pH с храната?
Reuters

Съществува голяма разлика между киселинни и киселинообразуващи храни. Киселинни са тези, които имат кисел вкус, докато киселинообразуващите могат да имат всякакъв вкус. Важното при тях е това, че в процеса на техния метаболизъм се образуват вещества, които понижават нашето pH. Като пример могат да се дадат белтъците в храната – те съдържат големи количества сяра и фосфор. От тях в организма се образуват сяра и фосфорна киселина. Последните са донори на свободните водородни йони, водещи ни към ацидозата. И така месото, рибата, сиренето, бобовите храни, алкохолът и други са киселинообразуващи храни. Механизмите са много, крайният резултат за тялото е един и същ. 

Чрез регулиране на вида храни, които постъпват в организма, ние можем успешно да повлияем на количеството свободни водородни йони в кръвта и да облекчим натоварването на буферните системи, белите дробове и бъбреците. Това ще позволи на тялото ни да функционира пълноценно, в подходящата за него среда.
 
Какви са препоръките?
 
Ежедневното ни хранене има такава структура, в която средно 55 % от храните в него са алкализиращи и 45% - киселинообразуващи, което е грешка спрямо здравето. Ако се стремим към баланс правилното съотношение е 70:30 в полза на алкалните храни. 
 
Киселинообразуващи храни:
 • Меса и риби – особено пушените;
 • Сирена и млечни продукти;
 • Рафинирани и преработени захар, брашно, ориз и мазнини;
 • Алкохол, кафе, черен чай, сода, прекаляване със солта.
 •  
Алкализиращи храни:
 • Всички плодове;
 • Всички зеленчуци;
 • Маслодайни – бадеми, кестени, семена от тиква, лен и слънчоглед;
 • Мляко от соя, бадеми и др.;
 • Ароматни зелени билки;
 • Студено-пресован зехтин;
 • Овес и пълнозърнести продукти, кафяв ориз;
 • Вода – изворна (през лятото при обилно изпотяване се препоръчва и минералната вода).
Всеки, който се подложи на такъв режим за няколко седмици ще види ползите върху здравето си и и може да превърне правилото 70:30 в начин на живот.

4
Още от
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Неочаквано тъп. преди 1 месец
Какво общо има ph на храните с шистов газ,ако беше си останала тази територия Румънска до сега да са я надупчили от Шабла до Добрич.
Та до темата.70/25/5 това не е седемдесет годишен с двадесет и пет годишна по пет пъти на нощ,а 70%чревоугодници в това число и Кифтето по долу,25%харесвами, съгласен съм ама ми се яде кифте,и 5%са хората от моята кръвна група които уважават и пазят здравето си.Айде със здраве,не ме интересуват негативните коментари.
Поздрави за кифтето с ио,го,хо и бутилка ром.
4
0
 
2
 
! Отговори
До Лупи преди 11 месеца
Изобщо не са глупости. Какво значи "саморегулира", ей така, от нищото се регулира? Регулира се, защото рН трябва да е в стриктни граници, извън които е смъртоносно, но това става с регулаторни механизми. За да поддържа това рН организмът ползва тези механизми и когато е претоварен, съответно механизмите се претоварват, изчерпват. Костна система, бъбреци, черен дроб...се рушат от пренатоварването.
3
9
 
1
 
! Отговори
лупи преди 11 месеца
Поредните глупости! РН в кръвта се саморегулира, за да е в определени граници
2
4
 
0
 
! Отговори
Шиши Кифтето преди 11 месеца
Кой туй рн бре нещо за мизе ли,аз кат изпия пет гулеми ракии с много пражки пъча с чесън джумерки саласа печен лук със зели мноо ми убаво и почвам опсаааа опсаааааааа ни ми требе туй рн мизе яжте си гу
1
0
 
10
 
! Отговори
Георги преди 11 месеца
Полезна информация за здравето ни,НО.....Отново се заговори за добив на шистов газ в община Ген.Тошево,където е най-плодородната земя и Най-голямото подземно сладководно езеро.Каламбура с Натура-2000 край Калиакра и разминаването ни със санкции от ЕС заради ветро генераторите ,ще компенсират с отравянето на земята и водата.Ако информацията е вярна от фейса,не трябва да допуснем криминалният замисъл на червената мафия.

Храни, които никога не трябва да миете преди готвене
Храни, които никога не трябва да миете преди готвене

Храни, които никога не трябва да миете преди готвене

Неща, които всяка жена трябва да знае за своите 40
Неща, които всяка жена трябва да знае за своите 40

Неща, които всяка жена трябва да знае за своите 40