Как влияем на pH с храната?

Алкално-киселинният баланс в чинията ни
15 авг 2017 12:07, Eкип на Puls.bg
4
Как влияем на pH с храната?
Reuters

Съществува голяма разлика между киселинни и киселинообразуващи храни. Киселинни са тези, които имат кисел вкус, докато киселинообразуващите могат да имат всякакъв вкус. Важното при тях е това, че в процеса на техния метаболизъм се образуват вещества, които понижават нашето pH. Като пример могат да се дадат белтъците в храната – те съдържат големи количества сяра и фосфор. От тях в организма се образуват сяра и фосфорна киселина. Последните са донори на свободните водородни йони, водещи ни към ацидозата. И така месото, рибата, сиренето, бобовите храни, алкохолът и други са киселинообразуващи храни. Механизмите са много, крайният резултат за тялото е един и същ. 

Чрез регулиране на вида храни, които постъпват в организма, ние можем успешно да повлияем на количеството свободни водородни йони в кръвта и да облекчим натоварването на буферните системи, белите дробове и бъбреците. Това ще позволи на тялото ни да функционира пълноценно, в подходящата за него среда.
 
Какви са препоръките?
 
Ежедневното ни хранене има такава структура, в която средно 55 % от храните в него са алкализиращи и 45% - киселинообразуващи, което е грешка спрямо здравето. Ако се стремим към баланс правилното съотношение е 70:30 в полза на алкалните храни. 
 
Киселинообразуващи храни:
 • Меса и риби – особено пушените;
 • Сирена и млечни продукти;
 • Рафинирани и преработени захар, брашно, ориз и мазнини;
 • Алкохол, кафе, черен чай, сода, прекаляване със солта.
 •  
Алкализиращи храни:
 • Всички плодове;
 • Всички зеленчуци;
 • Маслодайни – бадеми, кестени, семена от тиква, лен и слънчоглед;
 • Мляко от соя, бадеми и др.;
 • Ароматни зелени билки;
 • Студено-пресован зехтин;
 • Овес и пълнозърнести продукти, кафяв ориз;
 • Вода – изворна (през лятото при обилно изпотяване се препоръчва и минералната вода).
Всеки, който се подложи на такъв режим за няколко седмици ще види ползите върху здравето си и и може да превърне правилото 70:30 в начин на живот.

4
Още от
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
До Лупи преди 8 месеца
Изобщо не са глупости. Какво значи "саморегулира", ей така, от нищото се регулира? Регулира се, защото рН трябва да е в стриктни граници, извън които е смъртоносно, но това става с регулаторни механизми. За да поддържа това рН организмът ползва тези механизми и когато е претоварен, съответно механизмите се претоварват, изчерпват. Костна система, бъбреци, черен дроб...се рушат от пренатоварването.
3
8
 
1
 
! Отговори
лупи преди 8 месеца
Поредните глупости! РН в кръвта се саморегулира, за да е в определени граници
2
3
 
0
 
! Отговори
Шиши Кифтето преди 8 месеца
Кой туй рн бре нещо за мизе ли,аз кат изпия пет гулеми ракии с много пражки пъча с чесън джумерки саласа печен лук със зели мноо ми убаво и почвам опсаааа опсаааааааа ни ми требе туй рн мизе яжте си гу
1
0
 
10
 
! Отговори
Георги преди 8 месеца
Полезна информация за здравето ни,НО.....Отново се заговори за добив на шистов газ в община Ген.Тошево,където е най-плодородната земя и Най-голямото подземно сладководно езеро.Каламбура с Натура-2000 край Калиакра и разминаването ни със санкции от ЕС заради ветро генераторите ,ще компенсират с отравянето на земята и водата.Ако информацията е вярна от фейса,не трябва да допуснем криминалният замисъл на червената мафия.

10 суперхрани за здрави очи
10 суперхрани за здрави очи

10 суперхрани за здрави очи

 3 маски за сухи краища на косата
3 маски за сухи краища на косата

3 маски за сухи краища на косата