Как влияем на pH с храната?

Алкално-киселинният баланс в чинията ни
15 авг 2017 12:07, Eкип на Puls.bg
4
Как влияем на pH с храната?
Reuters

Съществува голяма разлика между киселинни и киселинообразуващи храни. Киселинни са тези, които имат кисел вкус, докато киселинообразуващите могат да имат всякакъв вкус. Важното при тях е това, че в процеса на техния метаболизъм се образуват вещества, които понижават нашето pH. Като пример могат да се дадат белтъците в храната – те съдържат големи количества сяра и фосфор. От тях в организма се образуват сяра и фосфорна киселина. Последните са донори на свободните водородни йони, водещи ни към ацидозата. И така месото, рибата, сиренето, бобовите храни, алкохолът и други са киселинообразуващи храни. Механизмите са много, крайният резултат за тялото е един и същ. 

Чрез регулиране на вида храни, които постъпват в организма, ние можем успешно да повлияем на количеството свободни водородни йони в кръвта и да облекчим натоварването на буферните системи, белите дробове и бъбреците. Това ще позволи на тялото ни да функционира пълноценно, в подходящата за него среда.
 
Какви са препоръките?
 
Ежедневното ни хранене има такава структура, в която средно 55 % от храните в него са алкализиращи и 45% - киселинообразуващи, което е грешка спрямо здравето. Ако се стремим към баланс правилното съотношение е 70:30 в полза на алкалните храни. 
 
Киселинообразуващи храни:
  • Меса и риби – особено пушените;
  • Сирена и млечни продукти;
  • Рафинирани и преработени захар, брашно, ориз и мазнини;
  • Алкохол, кафе, черен чай, сода, прекаляване със солта.
  •  
Алкализиращи храни:
  • Всички плодове;
  • Всички зеленчуци;
  • Маслодайни – бадеми, кестени, семена от тиква, лен и слънчоглед;
  • Мляко от соя, бадеми и др.;
  • Ароматни зелени билки;
  • Студено-пресован зехтин;
  • Овес и пълнозърнести продукти, кафяв ориз;
  • Вода – изворна (през лятото при обилно изпотяване се препоръчва и минералната вода).
Всеки, който се подложи на такъв режим за няколко седмици ще види ползите върху здравето си и и може да превърне правилото 70:30 в начин на живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Неочаквано тъп. преди 5 години
Какво общо има ph на храните с шистов газ,ако беше си останала тази територия Румънска до сега да са я надупчили от Шабла до Добрич.Та до темата.70/25/5 това не е седемдесет годишен с двадесет и пет годишна по пет пъти на нощ,а 70%чревоугодници в това число и Кифтето по долу,25%харесвами, съгласен съм ама ми се яде кифте,и 5%са хората от моята кръвна група които уважават и пазят здравето си.Айде със здраве,не ме интересуват негативните коментари.Поздрави за кифтето с ио,го,хо и бутилка ром.
2
0
 
2
 
! Отговори
До Лупи преди 6 години
Изобщо не са глупости. Какво значи "саморегулира", ей така, от нищото се регулира? Регулира се, защото рН трябва да е в стриктни граници, извън които е смъртоносно, но това става с регулаторни механизми. За да поддържа това рН организмът ползва тези механизми и когато е претоварен, съответно механизмите се претоварват, изчерпват. Костна система, бъбреци, черен дроб...се рушат от пренатоварването.
1
9
 
1
 
! Отговори
лупи преди 6 години
Поредните глупости! РН в кръвта се саморегулира, за да е в определени граници