Maнуална терапия помага при световъртеж

Често се дължи на нарушена активност
15 авг 2017 09:52, Eкип на Puls.bg
1
Maнуална терапия помага при световъртеж

Световъртежът с произход от врата (cervicogenic dizziness) е доста често срещан сред активната част от населението и особено често при хора със седящи/статични професии. Често той се съпровожда от периоди на скованост във врата, главоболие и болка при движение на врата. Основните прояви на световъртежа са нарушението на баланса и равновесието. Пациентите имат усещането, че залитат наляво или надясно, казва д-р Христо Димитров, кинезитерапевт.  

Една от най-честите хипотези за причината за този тип световъртеж е нарушената активност на т.н. механорецептори, разположени във врата, което води до несъответствие в получената сензорна информация със зрителната и вестибуларната системи на нивото на вестибуларните ядра и малкия мозък. 
 
Световъртежът с произход от врата е обект на диагностика отстрана на много специалисти и по-специално невролози, отоневролози, физиотерапевти, мануални терапевти и др. Често се използват различни тестове за установяването на това дали наистина вратът е причината за световъртеж. Няма единно мнение кой тест е най-надежден за установяване на причината за световъртежа.
 
В концепцията на новозеландския физиотерапевт (кинезитерапевт) Браян Мълиган за мануална терапия лечението на световъртежа с произход от врата, заема важно място.
 
Ако приложението на специализираната техника cervical SNAG води до намаляването на симптоматиката и световъртежа, то това до голяма степен отговаря на въпроса „коя е причината за световъртежа?”, а по-точно неправилното движение на шийните сегменти е отговорно за нарушената активност на механорецепторите и оттам за появата на симптоматиката.
 
Приложението на мануална терапия за световъртеж с произход врата трябва да бъде наравено след предварителна консултация със специалист невролог/отоневролог за изключване на произход на световъртежа от вестибуларния апарат или части от централната нервна система.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
2
 
! Отговори
Бау преди 6 години
За жалост са големи измамници мануалните терапевти. Един такива лъжи ми каза, че умрях от смях.