Maнуална терапия помага при световъртеж

Често се дължи на нарушена активност
15 авг 2017 09:52, Eкип на Puls.bg
1
Maнуална терапия помага при световъртеж

Световъртежът с произход от врата (cervicogenic dizziness) е доста често срещан сред активната част от населението и особено често при хора със седящи/статични професии. Често той се съпровожда от периоди на скованост във врата, главоболие и болка при движение на врата. Основните прояви на световъртежа са нарушението на баланса и равновесието. Пациентите имат усещането, че залитат наляво или надясно, казва д-р Христо Димитров, кинезитерапевт.  

Една от най-честите хипотези за причината за този тип световъртеж е нарушената активност на т.н. механорецептори, разположени във врата, което води до несъответствие в получената сензорна информация със зрителната и вестибуларната системи на нивото на вестибуларните ядра и малкия мозък. 
 
Световъртежът с произход от врата е обект на диагностика отстрана на много специалисти и по-специално невролози, отоневролози, физиотерапевти, мануални терапевти и др. Често се използват различни тестове за установяването на това дали наистина вратът е причината за световъртеж. Няма единно мнение кой тест е най-надежден за установяване на причината за световъртежа.
 
В концепцията на новозеландския физиотерапевт (кинезитерапевт) Браян Мълиган за мануална терапия лечението на световъртежа с произход от врата, заема важно място.
 
Ако приложението на специализираната техника cervical SNAG води до намаляването на симптоматиката и световъртежа, то това до голяма степен отговаря на въпроса „коя е причината за световъртежа?”, а по-точно неправилното движение на шийните сегменти е отговорно за нарушената активност на механорецепторите и оттам за появата на симптоматиката.
 
Приложението на мануална терапия за световъртеж с произход врата трябва да бъде наравено след предварителна консултация със специалист невролог/отоневролог за изключване на произход на световъртежа от вестибуларния апарат или части от централната нервна система.
 

1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
2
 
! Отговори
Бау преди 1 година
За жалост са големи измамници мануалните терапевти. Един такива лъжи ми каза, че умрях от смях.

Прически за всяка възраст (галерия)
Прически за всяка възраст (галерия)

Прически за всяка възраст (галерия)

6 начина да облекчите главоболието
6 начина да облекчите главоболието

6 начина да облекчите главоболието