Фипронил в храните: Опасен ли е?

Препаратът се използва за борба с насекомите
16 авг 2017 11:52, Eкип на Puls.bg
6
Фипронил в храните: Опасен ли е?
Reuters

Напоследътк се говори за фипронил в яйцата. Всъщност в почти всяко домакинство се е случвало да попадне фипронил под една или друга форма. До колко е опасен той и за кого?

Фипронил е инсектицид
 
Това е препарат, който се използва в борбата с насекомите. Основна съставка е на много от предлаганите в търговската верига способи за предпазване на дома от хлебарки и мравки. Използва се още във ветеринарната медицина – за избавяне на домашните любимци от бълхи, кърлежи и други потенциално опасни за животните и хората насекоми.
Какви са ефектите на фипронила върху насекомите и хората?
 
Фипронилът се използва като инсектицид, тъй като атакува централната нервна система на насекомите. Това става чрез засягане функцията на два вида хлорни канала в нервните клетки – едните са зависими от гама аминомаслената киселина, а другите от глутамат.
 
Препаратът е ефективен в действието си, както и относитено специфичен – афинитетът му е много по-висок към  каналчетата на невроните на насекомите, отколкото тези на хората. Също така вторият вид хлорни канали – глутамат-зависимите – не се откриват у бозайниците.
 
Симптомите на отравяне са гадене, повръщане, изпотяване, тремор, крампи и загуба на координацията.
 
 
 

6
Още от
Напиши коментар Коментари
4
0
 
6
 
! Отговори
дидо преди 6 месеца
Браво на авторите "Eкип на Puls.bg".
То какво излиза че дори е полезен този фипронил в яйцата, хапваме яйца и бием въшки, комари, мухи,... . Те там тъпите скавдинавци и немци май не са чели тази статия и затова така мислят че било отрова.
А по темата с тато - по онова време за подобна небрежност е можело и да не се спомене нищо но със сигурност някой хора щяха да правят павета тайно, тайно без много шум да се вдига.
3
0
 
3
 
! Отговори
Селенче с кози преди 7 месеца
Дядо ми като се връщаше от нивата пиеше ракия, а за мезе имаше фипронил на кубчета
2
4
 
10
 
! Отговори
шматка преди 7 месеца
До 1

Много знаеш какво е имало по татово време.Тогава нямаше и радиация в салатките и лука.Бе айде бЕгай от тука.Дори и да е имало някакви отклонения мислиш ли че Народната власт щеше да те информира чрез Работническо дело.Айде стига че сега ще ме захапят едни..
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
по татово време имаше ДДТ

Маникюр котешко око (галерия)
Маникюр котешко око (галерия)

Маникюр котешко око (галерия)

Красива двойно усукана конска опашка
Красива двойно усукана конска опашка

Красива двойно усукана конска опашка