Фипронил в храните: Опасен ли е?

Препаратът се използва за борба с насекомите
16 авг 2017 11:52, Eкип на Puls.bg
6
Фипронил в храните: Опасен ли е?
Reuters

Напоследътк се говори за фипронил в яйцата. Всъщност в почти всяко домакинство се е случвало да попадне фипронил под една или друга форма. До колко е опасен той и за кого?

Фипронил е инсектицид
 
Това е препарат, който се използва в борбата с насекомите. Основна съставка е на много от предлаганите в търговската верига способи за предпазване на дома от хлебарки и мравки. Използва се още във ветеринарната медицина – за избавяне на домашните любимци от бълхи, кърлежи и други потенциално опасни за животните и хората насекоми.
Какви са ефектите на фипронила върху насекомите и хората?
 
Фипронилът се използва като инсектицид, тъй като атакува централната нервна система на насекомите. Това става чрез засягане функцията на два вида хлорни канала в нервните клетки – едните са зависими от гама аминомаслената киселина, а другите от глутамат.
 
Препаратът е ефективен в действието си, както и относитено специфичен – афинитетът му е много по-висок към  каналчетата на невроните на насекомите, отколкото тези на хората. Също така вторият вид хлорни канали – глутамат-зависимите – не се откриват у бозайниците.
 
Симптомите на отравяне са гадене, повръщане, изпотяване, тремор, крампи и загуба на координацията.
 
 
 

6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
8
 
! Отговори
дидо преди 3 години
Браво на авторите "Eкип на Puls.bg".
То какво излиза че дори е полезен този фипронил в яйцата, хапваме яйца и бием въшки, комари, мухи,... . Те там тъпите скавдинавци и немци май не са чели тази статия и затова така мислят че било отрова.
А по темата с тато - по онова време за подобна небрежност е можело и да не се спомене нищо но със сигурност някой хора щяха да правят павета тайно, тайно без много шум да се вдига.
3
0
 
5
 
! Отговори
Селенче с кози преди 3 години
Дядо ми като се връщаше от нивата пиеше ракия, а за мезе имаше фипронил на кубчета
2
4
 
12
 
! Отговори
шматка преди 3 години
До 1

Много знаеш какво е имало по татово време.Тогава нямаше и радиация в салатките и лука.Бе айде бЕгай от тука.Дори и да е имало някакви отклонения мислиш ли че Народната власт щеше да те информира чрез Работническо дело.Айде стига че сега ще ме захапят едни..
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
по татово време имаше ДДТ