Алергия към латекс – сменете презервативите!

Парене и сърбеж са сред честите симптоми
17 авг 2017 23:00, Eкип на Puls.bg
14
Алергия към латекс – сменете презервативите!
Reuters

Секс и латекс – невинаги са добра двойка. Това явление придобива все по-голяма общественост през последните години. Причините са много. На първо място изобщо алергичните заболявания зачестяват. Допълнително, човек през живота си има все повече контакти с латекса – ръкавици, биберони, презервативи, балони и какво ли не друго – което увеличава възможността за сенсибилизация към него. 

Например риск от такава алергия има у здравните работници, на които латексът е ежедневен спътник или у пациенти претърпели множество операции, които също са имали продължителни контакти с него. Доскоро широко използваните ръкавици с талк са дали своя принос, тъй като талкът е способствал разпрашаването във въздуха и вдишване на дребни латексови частички, което също сенсибилизира организма.
 
На практика латексът не е толкова изкуствено вещество, колкото изглежда – произвежда се от каучуковото дърво и именно каучуковите протеини са тези, които предизвикват алергичната реакция. Установено е, че алергията към латекс се проявява често у хората с алергии към банани, авокадо, киви, пъпеш, домати, целина.
 
Симптомите, както на всяка алергична болест, могат широко да варират. Леките форми включват локално дразнене – парене, болка, зачервяване, поява на обрив и сърбеж. Тежките могат да стигнат до астма или животозастрашаващ анафилактичен шок.
 
Дори и оплакванията да са слаби, непременно трябва да се търси решение, тъй като при продължително излагане на латекс те могат само да се влошават. Решението е смяна на презерватива. Съществуват синтетични полиизопренови презервативи, които не отстъпват на латексовите по отношение защита от бременност и полово предавани болести.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
0
 
! Отговори
Чича Ви Митко преди 6 години
"сенсибилизация" .... директно ви вадя червен картон!
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък имам алергия към жена си.
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво общо има това че лекари и мед. сестри имат шанс да развият непоносимост към латекса и това , че някой не вярва на приятел/ка. Хората се опитват да ви обяснят че трябва да имате едно на ум, за децата си. Ама българина/ката деца не прави и затова все за секс мисли.
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** ще ти даде и ще те прати си ходиш.Да не я пребиеш за 20 лева.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наде, Не знам от къде тези сапунени мехури в теб.Не е така.Не всички се перкат за здраве. Някои двойки държат на себе си.И не искат да се нараняват.Ти ако щеш не вярвай в никой и нищо.Но така мъжа, който е с теб ще те има за несигурна и незаинтересовани,безразлична към всеки и всичко.
5
2
 
6
 
! Отговори
Надето преди 6 години
До 6Това звучи хубаво и някак захаросано,но захарта е вредна за зъбките.Времето,в което живеем е особено и тъй като повечето хора скачат като пеперудки от цвят на цвят,е най-добре човек да е практичен и да се застрахова.Здравето е най-важно и използването на предпазни средства показва уважение и към двамата.Нито един човек не заслужава да рискуваш здравето и благополучието си,още повече заради секс.
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Надето,Доверието се гради във времето. Когато вече си наясно,че мъжа ти има пълно доверие, надграждащ мила във връзка. Скрепяваш още отношения по-между ви.А и когато двама души си имат доверие се обичат повече и правят хубава любов.И всичко,което правят им е ок.Нищо висшу не им требе. И да е под форма.Всеки е доказал на другия любовта си това,че държи на него и го уважава въпреки всичко.
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някои двойки много си вярват.И това е разковничето за дълга връзка. Просто са изградили доверие,по-между което е от съществено значение за една връзка и едни дълготрайни и стабилни взаимоотношения.
2
3
 
3
 
! Отговори
Надето преди 6 години
До 1Проверката е висша форма на доверие и в този случай използването на презерватив е задължително.
1
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това към двойки,които безпрекословно си вярват не се отнася. Като нямаш доверие на себе си перкаш гаджето с кондом.