Как червеното цвекло се грижи за здравето ни?

То стимулира метаболизма и храносмилането
18 авг 2017 09:23, Михаела Лазарова
0
Как червеното цвекло се грижи за здравето ни?
Снимка: pixabay

Червеното цвекло е суперхрана, която често подценяваме. Неговите хранителни качества са многобройни, заради което то трябва да се консумира по-често.

Червеното цвекло носи на организма незаменими вещества. Някои от тях са известни с мощното си влияние срещу различни заболявания, включително рак. Веществото антоцианин, което дава наситения цвят на цвеклото, има силни противоракови свойства и е полезно в превенцията на опасната болест.

Цвеклото съдържа и бетаин, който има много стабилни противовъзпалителни свойства, полезни в много отношения за организма, най-вече за сърдечносъдовата система.

Освен тях в червеното цвекло се намират и полезни витамини и минерали, а именно витамини В1, В2, В12, С, мед, магнезий, калий, желязо, фосфор, йод.

Благодарение на всички тези вещества червеното цвекло осигурява подкрепа на организма срещу някои сериозни заболявания и състояния. Ето за какво помага то:

  • Детоксикира тялото
  • Забавя процесите на стареене
  • Укрепва кръвоносните съдове
  • Стимулира метаболизма и храносмилането
  • Стимулира чернодробната функция
  • Мощен антиоксидант е
  • Доставя целулоза и пектин на тялото
  • Увеличава издръжливостта и енергията
  • Намалява риска от инсулт и инфаркт

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари