Ановулация – защо се случва?

Причина могат да бъдат редица състояния
23 авг 2017 11:15, Eкип на Puls.bg
1
Ановулация – защо се случва?
Reuters

Овулацията е период от месечния цикъл на жената, при който се отделя зряла яйцеклетка в маточните тръби. Срещата й със сперматозоид в следващите 24 часа, в които е годна за оплождане, е изключително необходимо за настъпване на бременност.  

В някои случаи месечният цикъл може да бъде ановулаторен – т.е. без овулация. Всяка жена в репродуктивния си период е имала поне един ановулаторен цикъл. Причините могат да бъдат много и най-често те се дължат на дискоординация по остта хипоталамус-хипофиза-яйчници. 
 
Обикновено първите няколко месечни цикъла след настъпване на първата менструация (менархе) са ановулаторни, поради незрялост на половата ос и непостигане на адекватна регулация на процесите. Перименопаузално също са по-чести ановулаторните цикли, поради флуктуации в нивата на естрогените.
 
Редица състояния обаче могат да доведат до хронична ановулация и в тази статия ще се спрем на причините за това. 
 
Няма точна дефиниция кога е налице хронична ановулация, но при жени с нередовен менструален цикъл и/или аменорея трябва да се мисли за това. Най-важното последствие от ановулацията е инфертилитета.  
 
Как протича нормалният овулаторен цикъл? 
 
Обикновено нормалният месечен цикъл представлява последователно редуване на фоликуларна фаза, овулация и лутеална фаза. Ежемесечното менструално кървене е резултат от излющване на маточната лигавица, която е била подготвена за приемане на оплодената яйцеклетка. 
 
Физиологично процесите са добре координирани от хормоните на хипоталамуса, хипофизата и яйчниците и за настъпването на овулацията е много важно да се следват физиологичните флуктуации в техните нива.
 
От хипоталамуса се отделя гонадотропния-рилийзинг хормон (ГнРХ), който стимулира синтезaта и секрецията на фоликулостимулиращия хормон (ФСХ) и лутеинизиращия хормон (ЛХ) от хипофизата. Двата хормона оказват различни ефекти върху яйчниците. ФСХ стимулира растежа и узряването на фоликулите, оформянето на доминантния фоликул от тях и синтезата на естрогени. ЛХ модулира синтезата на андрогени от овариалните тека клетки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
13
 
! Отговори
дааа преди 6 години
ГМО и консерванти с демократичен привкус