Как да изберем овлажнител за дома?

Важно е да се знае, че овлажнителите са и източник на бактерии, ако не са безопасни
25 авг 2017 09:52,
1
Как да изберем овлажнител за дома?
Източник: engineeredsolutionshvac.com

Много семейства често се чудят дали един овлажнител би бил добра инвестиция за домашния уют. Но какво точно са те и за какво трябва да се внимава?

Овлажнителите за дома добавят влага във въздуха и помагат да се противодейства на ефектите от сухотата във въздуха, която се появява в различните сезони. Според Агенцията за опазване на околната среда на САЩ овлажнителите могат да облекчат състояния като сухи синуси, сърбящи очи или кожа и дори да защитят мебелите ви от увреждания.

За съжаление, някои овлажнители също служат и като средство за разпространяване на бактерии и алергени. За това е важно да изберете овлажнителя си внимателно, едновременно защитавайки и семейството си, и качеството на въздуха в помещенията.

Овлажнителите, които играят ролята на изпарител съдържат вграден вентилатор, който изкарва въздух през навлажнен филтър или парче плат. Докато ултразвуковите устройства просто използват вибрационни или центробежни механизми за "изстрелване" на влага във въздуха, изпарителните агрегати първо преминават водата през филтър, който помага за отстраняване на бактериите, плесените и минералите. Агенцията предупреждава купувачите да избягват овлажнители без филтри и да купуват само такива с филтри, тъй като са най-безопасни.

За да поддържате един овлажнител за въздух по безопасен начин, Агенцията препоръчва да се изпразва водата от резервоара и почистването му след всяка употреба. Сменяйте филтъра според указанията на производителя и изпълнявайте всички препоръчителни инструкции за поддръжка.

Изпарителите също са вариант. MayoClinic.com пише, че парните овлажнители използват електричество, за да кипнат водата в уреда и съответно да произвеждат пара. Това действие ефективно дестилира влагата, изпускана от овлажнителя, т.е. в дома ще се изпускат по-малко минерали и/или замърсители. Тези устройства, често наричани овлажнители с "топла мъгла", не изискват наличието на филтри заради дестилацията и също са безопазни.

Въпреки че те са здравословна алтернатива на ултразвуковите, те също носят някои рискове. Препоръчва се да не се използват около малки деца, тъй като врящата вода може да предизвика изгаряне, ако децата я разлеят, докато си играят.

Друг важен критерий при избирането на овлажнител е наличието на опция за измерване нивата на влажност в дома ви и показването им на екран на самото устройства. MayoClinic.com препоръчва да се спазват нива между 30 и 50%. Ако нивата са твърде ниски, може очите или кожата да почнат да ви сърбят. Твърде висока влажност пък (над 50%) е идеалната среда за разпространяване на бактерии и плесени. Най-безопасните овлажнители съдържат вградени нива на влажност, които служат за автоматично включване и изключване на устройството, за да се поддържат здравословните стойности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Избира се обезвлажнител и овлажнител. Единият пръска вода, а другият я събира.