Климатичните промени влияят на здравето ни

Увеличават сърдечните проблеми, отчитат експерти
25 авг 2017 09:37, Eкип на Puls.bg
2
Климатичните промени влияят на здравето ни
Reuters

Горещините, природните бедствия, топенето на ледниците, покачване на морското равнище, са само част от примерите за изменението на климата през последните години. Освен, че влияе отрицателно на планетата, то има сериозно въздействие върху човешкото здраве. 

Наскоро Световната здравна организация изчисли, че между 2030 и 2050 г. глобалното затопляне ще доведе до около 250 000 допълнителни смъртни случая годишно.
 
Преките и косвени последици от климатичните промени са много. Те зависят от няколко фактора, включително на коя част от планетата Земя се намираме. 
Ето как климатичните промени могат да навредят на здравето ни: 
 
Поразяват сърцето и се увеличават сърдечните проблеми. Проучвания показват, че прекалените промени с времето, особено горещините, могат да доведат до аномалии при сърцето. 
 
При високи температури замърсители като озон, основният компонент на смога, започват да се натрупват във въздуха, който дишаме всеки ден. Броят на респираторните заболявания, включително алергии и астма, растат с пълна сила в Съединените щати. Например между 2001 г. и 2011 г. американците, които имат астма, се увеличават с 28%. Експертите смятат, че рязкото повишаване на температурите може да е от ключово значение. Например при астма и алергии факторите на околната среда играят ключова роля. По-дългият сезон на полени, например, може да влоши симптомите на страдащите от алергия.
 
Природните бедствия по света зачестяват и се увеличава броят на загиналите вследствие на тях. Всяка година се съобщава за повече от 60 000 смъртни случая. Повечето от тях възникват в развиващите се страни, но и развитите са засегнати. Наводненията, цунами, урагани, топлинни вълни, горски пожари, свлачища, торнадо и суши могат да имат широко въздействие върху здравето. Болести като малария и треска, които се пренасят чрез комари, могат да се разпространят по-лесно с нарастване на климатичните промени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за маларията знаем, въпреки че само човешката е поне 4-ри вида, ама треската каква ще да е?
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кое е новото в тази статия?