Слънчева алергия: Как протича?

Появява се типичен по кожата обрив
25 авг 2017 11:07, Eкип на Puls.bg
5
Слънчева алергия: Как протича?
Reuters

Уврежданията на кожата от слънцето се наричат фотодерматози. Остро протичащите такива са фототоксичните реакции, фотоалергичните реакции и слънчевата уртикария. Хроничните ефекти на слънцето върху кожата, отдалечени във времето и зависещи от общото обременяване от ултравиолетовите лъчи, са стареенето на кожата и злокачествените новообразувания. 

Фототоксичната и фотоалергичната реакции имат една обща черта – дължат се на допълнително вещество (най-често лекарство), което попаднало в кожата се променя под влияние на ултравиолетовите лъчи и започва да освобождава свободни радикали (фототксична реакция) или се свързва с клетъчни елементи там и се превръща във фотоалерген, локализиран в кожата (фотоалергична реакция). При слънчевата уртикаия такъв чужд агент липсва. Tя е наистина рядко състояние и отговаря едва на няколко процента от случаите на остри фотодерматози. Може да споходи всекиго, независимо от цвят на кожата и произход, но е малко по-често при жените, отколкото при мъжете. Възможно е да се изяви независимо от възрастта на пациента, но най-честа е първоначалната му проява в интервала 20-40 годишна възраст.
 
Алергичната реакция у пациента се изразява в появата на типичен уртикариален обрив кратко след излагане на слънце по голите части на тялото (но може да се случи и на кожа, покрита от много тънък плат). Обривът е зачервен и релефен (напомня охапване от комар) и силно сърбящ. Преминава бързо – за няколко минути до няколко часа – след прекратяване на слънчевото излагане, без дълготрайни последствия.
 
Произходът на състоянието към днешна дата не е точно дефиниран. То е като светлината – знаеш, че е там, но не можеш да я уловиш. Така и за слънчевата уртикария съществува теория, която се обляга на факти, но все още има някои въпросителни.
 
Предполага се, че тази фотодерматоза се дължи на реакция антиген-антитяло. Смята се, че слънчевата светлина индуцира появата на антиген в серума или плазмата на засегнатите хора. Има два типа слънчева уртикария. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
До 1 и 7 преди 6 години
Множественни от-хапвания от комари
4
0
 
1
 
! Отговори
Ортикария преди 6 години
кървави петна по цялото тяло и сърбежи от слънцето.забраняват всичко пикантно,алкохол,кафе,шоколад,ягоди,осолени деликатеси,шампоани, топли душове,слънчеви баниизписват ти сандостен калций и крем за мазане. КРАЙ НА МОРЕТО
3
0
 
1
 
! Отговори
SeveN преди 6 години
До дддМоже да е оТхапване от комар :)
2
0
 
0
 
! Отговори
смит преди 6 години
У-хапване
1
0
 
5
 
! Отговори
ддд преди 6 години
релефен (напомня охапване от комар) ? Правопис!