Хипотония: Внимавайте в горещините!

Мерете си по-често кръвното
27 авг 2017 20:30, Eкип на Puls.bg
0
Хипотония: Внимавайте в горещините!
Reuters

Свидетели сме на красиво лято, което напълно оправдава името си – дълги, слънчеви и горещи дни. Понякога, обаче, трудно ходим под палещото слънце или след работа едвам седим в нагорещения си дом и нямаме сили за нищо. Може ли умората, която ни спохожда, да се дължи на ниско кръвно налягане? Какво стои зад този симптом?

Какво е хипотония?
 
Артериално налягане е силата, която кръвта прилага към стените на кръвоносните съдове. При хипотония тази сила е абнормно намалена. Понятието има ясен цифров израз – измерено кръвно налягане със стойност под 90/60 mmHg. Но на практика, за разлика от високото кръвно, където изискванията и категориите са ясно отграничени, при ниското стойностите на налягането имат по-относителен характер. Те зависят много от изходното състояние на човека и от оплакванията му.
 
Голям брой са хората, за които обичайните стойности на артериалното налягане са около и под нормата – без това да им пречи на ежедневието или да им се отразява по какъвто и да било начин. В същото време за пациенти хипертонци, които поддържат кръвно налягане над оптимума от 120/80 mmHg едно инцидентно спускане на налягането към нормата, или дори над нея, може да им причини дискомфорт или по-сериозни прояви.
  • Симптомите се дължат на недостатъчното кръвоснабдяване на органите и включват: 
  • Умора, слабост или дори синкоп, сърцебиене;
  • Причерняване, трудна концентрация, жажда;
  • Замъглено или неясно зрение. 
Ортостатична хипотония е прилошаване и замайване и представлява спад на налягането при рязко изправяне. Наблюдава се и при напълно здрави хора и се дължи на това, че поради ефекта на гравитацията, при изправяне временно намалява количеството кръв, което достига до мозъка.
 
Постпрандиална хипотония е такава след нахранване. Това причинява увеличаване на кръвотока в областта на стомашно-чревния тракт и леко намалява системното артериално налягане. Намалението му за възрастните или отслабени от болест пациенти е достатъчно, за да предизивка оплаквания от хипотония.
 
Кое определя артериалното налягане?
 
Както винаги, медицината се обляга на физиката – средното артериално налягане е израз от умножението на минутния обем на сърцето (колко кръв изтласква) и общото съдово съпротивление (диаметъра и еластичността на кръвоносните съдове).
 
Минутният обем на сърцето зависи от количеството кръв и от това колко пъти то ще се съкрати (сърдечната честота). Колкото повече е количетвото кръв, толкова по-високо ще е кръвното налягане. С намаляване диаметъра на кръвоносните съдове се увеличава тяхното съпротивление и от там – и кръвното налягане.

0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

5 ползи от кокосовото брашно
5 ползи от кокосовото брашно

5 ползи от кокосовото брашно

Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете
Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете

Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете