Хипотония: Внимавайте в горещините!

Мерете си по-често кръвното
27 авг 2017 20:30, Eкип на Puls.bg
0
Хипотония: Внимавайте в горещините!
Reuters

Свидетели сме на красиво лято, което напълно оправдава името си – дълги, слънчеви и горещи дни. Понякога, обаче, трудно ходим под палещото слънце или след работа едвам седим в нагорещения си дом и нямаме сили за нищо. Може ли умората, която ни спохожда, да се дължи на ниско кръвно налягане? Какво стои зад този симптом?

Какво е хипотония?
 
Артериално налягане е силата, която кръвта прилага към стените на кръвоносните съдове. При хипотония тази сила е абнормно намалена. Понятието има ясен цифров израз – измерено кръвно налягане със стойност под 90/60 mmHg. Но на практика, за разлика от високото кръвно, където изискванията и категориите са ясно отграничени, при ниското стойностите на налягането имат по-относителен характер. Те зависят много от изходното състояние на човека и от оплакванията му.
 
Голям брой са хората, за които обичайните стойности на артериалното налягане са около и под нормата – без това да им пречи на ежедневието или да им се отразява по какъвто и да било начин. В същото време за пациенти хипертонци, които поддържат кръвно налягане над оптимума от 120/80 mmHg едно инцидентно спускане на налягането към нормата, или дори над нея, може да им причини дискомфорт или по-сериозни прояви.
  • Симптомите се дължат на недостатъчното кръвоснабдяване на органите и включват: 
  • Умора, слабост или дори синкоп, сърцебиене;
  • Причерняване, трудна концентрация, жажда;
  • Замъглено или неясно зрение. 
Ортостатична хипотония е прилошаване и замайване и представлява спад на налягането при рязко изправяне. Наблюдава се и при напълно здрави хора и се дължи на това, че поради ефекта на гравитацията, при изправяне временно намалява количеството кръв, което достига до мозъка.
 
Постпрандиална хипотония е такава след нахранване. Това причинява увеличаване на кръвотока в областта на стомашно-чревния тракт и леко намалява системното артериално налягане. Намалението му за възрастните или отслабени от болест пациенти е достатъчно, за да предизивка оплаквания от хипотония.
 
Кое определя артериалното налягане?
 
Както винаги, медицината се обляга на физиката – средното артериално налягане е израз от умножението на минутния обем на сърцето (колко кръв изтласква) и общото съдово съпротивление (диаметъра и еластичността на кръвоносните съдове).
 
Минутният обем на сърцето зависи от количеството кръв и от това колко пъти то ще се съкрати (сърдечната честота). Колкото повече е количетвото кръв, толкова по-високо ще е кръвното налягане. С намаляване диаметъра на кръвоносните съдове се увеличава тяхното съпротивление и от там – и кръвното налягане.

0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари