Лаксативни лекарства – как действат?

От запек страдат хора с неправилен режим на хранене
28 авг 2017 14:52, Eкип на Puls.bg
2
Лаксативни лекарства – как действат?
Reuters

Констипацията е състояние, характеризиращо се с по-малко от 3 дефекации седмично, трудно или болезнено изхождане и чувство на дискомфорт в коремната област. 

Лекарственото повлияване на това състояние се осъществява посредством няколко вида лекарства, които се класифицират:
  • Контактни лаксативи – синтетични (Bisacodyl, Sodium Picosulfat, Oleum ricini) и фитопродукти (предимно продукти, изолирани от листа на Сена
  • Осмотични лаксативи (Lactulose, Lactitol, Glycerol, Магнезиеви соли)
  • Фекални омекотители (Paraffinum liquidum)
Контактните лаксативи засилват чревната перисталтика. Ефектът им настъпва след 6-12ч. и за това се прилагат вечер преди лягане. Могат да се намерят под формата на таблетки и капки. При необходимост от бързо стимулиране на чревната моторика могат да се прилагат като ректални супозитории, при което очистителният ефект настъпва след 30-60 мин. 
 
Стимулиращите лаксативи се препоръчват за краткотрайно лечение. Възможно е да се наблюдават колики, гадене и повръщане. При злоупотреба с Бизакодил може да се наблюдава хепатотоксичност. При хора с хронична констипация са ефективни в много високи дози, което е предпоставка за диария, дехидратация, хипокалемия и др. 
 
Продължителната употреба, както на синтетичните така и на фитопродуктите от тази група, води до трайно потискане на нормалната чревна моторика и развитието на зависимост. Злоупотребата с тези лекарства е широко разпространена във връзка с безрецептурния режим на отпускане.
 
Осмотичните лаксативни средства повишават осмотичното налягане в чревния лумен, което предизвиква задържане на вода и увеличаване обема на фекалните маси. По този начин рефлекторно се стимулира чревната перисталтика и се улеснява дефекацията. Тези лекарства не се резорбират в организма. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има ли запек - има и пръсти!
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пресичат те с гръмотевици! Круши пр0серки плюс манитол също става.