Променя ли детето отношенията в семейството?

Съветите на психолога Деница Банчевска пред Puls.bg
28 авг 2017 07:52, Иванка Гъркова
3
Променя ли детето отношенията в семейството?
Reuters

Появата на детето е един нов етап от развитието на една двойка. Може ли то да промени динамиката в отношенията между родителите и кое е най-важното, което трябва да знаят те за емоционалния свят на своя малчуган, коментира Деница Банчевска. Тя бе лектор на майското издание на Форум бременност и детско здраве, организиран от Puls.bg. 

Обикновено много хора подхождат към идеята да имат дете и семейство на базата на това, че тяхната връзка се основава на интимни взаимоотношения. Една връзка води до един естествен път към желанието да създадем дете с човека, който ни се струва близък и сроден, обяснява психологът, според който удволетворението от връзката включва и приятелски взаимоотношения. 
 
Сексуалната интимност в двойката е от значение. Независимо от това какви са желанията и нуждите на хората, има такива, за които сексът заема основно място в една връзка, а за други той е на много по-заден план. Съществуват двойки, които имат интимни отношения по-често, а за други е нормално да правят секс един път на седмица или в месеца. „Няма никакво значение колко често, а това двамата парньoри да имат някакъв вид съвпадение. Тоест да има разбирателство за двамата и да удволетворява техните нужди и изисквания“, обяснява Банчевска. И изтъква, че има схващане за това, че мъжете са тези, които искат да имат по-чести сексуални контакти, в сравнение с жените, но това е индивидуално и няма никакво отношение към това каква е връзката между двамата партньoри. 
 
Най-важното за отношенията в една двойка: 
  • Приятелство и емоционална интимност
  • Сексуална интимност
  • Конструктивен конфликт
  • Споделяне на посока и ценности
  • Емоционален баланс (близост/отделеност)
„Много е важно в отношенията да има споделена посока и ценности. Няма начин да има двама души с абсолютно еднакви ценности или желания за това какво да се случи между тях в живота. Важно е когато създаваме семейство, то да бъде с човек, с който поне в основни линии ценностите ни са същите“, продължава психологът. И дава пример с това, че в една двойка ще възникне проблем, ако единият е религиозен, а другият партньoи няма никакво отношение към религията.
 

3
Още от
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Зле действа - както каза 2, всеки е на различно мнение не само относно хранене, възпитание, и всичко изобщо. Мъжете се сърдят, че вече почти няма внимание за тях...
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като излизам с приятели в парка и ги виждам младите семейства- зле зле , ама но'о зле. Точно преди вечеря, се появява някоя загрижена баба с вафла в ръце, после младите почват да се драчат дали е правилно или не и защо на единия майката може да го глези ,а на другата баба й държат сметка и се почва една семейна идилия. През това време бабата е завела внучето до кварталния магазин и се връщат с друг коктейл от Е-та в ръцете на детето.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Елементарно тълкуване на отношенията и банални словоизлияния.

Какво не бива да правите на празен стомах?
Какво не бива да правите на празен стомах?

Какво не бива да правите на празен стомах?

Как да балансираме тялото си след 35
Как да балансираме тялото си след 35

Как да балансираме тялото си след 35