Променя ли детето отношенията в семейството?

Съветите на психолога Деница Банчевска пред Puls.bg
28 авг 2017 07:52, Иванка Гъркова
3
Променя ли детето отношенията в семейството?
Reuters

Появата на детето е един нов етап от развитието на една двойка. Може ли то да промени динамиката в отношенията между родителите и кое е най-важното, което трябва да знаят те за емоционалния свят на своя малчуган, коментира Деница Банчевска. Тя бе лектор на майското издание на Форум бременност и детско здраве, организиран от Puls.bg. 

Обикновено много хора подхождат към идеята да имат дете и семейство на базата на това, че тяхната връзка се основава на интимни взаимоотношения. Една връзка води до един естествен път към желанието да създадем дете с човека, който ни се струва близък и сроден, обяснява психологът, според който удволетворението от връзката включва и приятелски взаимоотношения. 
 
Сексуалната интимност в двойката е от значение. Независимо от това какви са желанията и нуждите на хората, има такива, за които сексът заема основно място в една връзка, а за други той е на много по-заден план. Съществуват двойки, които имат интимни отношения по-често, а за други е нормално да правят секс един път на седмица или в месеца. „Няма никакво значение колко често, а това двамата парньoри да имат някакъв вид съвпадение. Тоест да има разбирателство за двамата и да удволетворява техните нужди и изисквания“, обяснява Банчевска. И изтъква, че има схващане за това, че мъжете са тези, които искат да имат по-чести сексуални контакти, в сравнение с жените, но това е индивидуално и няма никакво отношение към това каква е връзката между двамата партньoри. 
 
Най-важното за отношенията в една двойка: 
  • Приятелство и емоционална интимност
  • Сексуална интимност
  • Конструктивен конфликт
  • Споделяне на посока и ценности
  • Емоционален баланс (близост/отделеност)
„Много е важно в отношенията да има споделена посока и ценности. Няма начин да има двама души с абсолютно еднакви ценности или желания за това какво да се случи между тях в живота. Важно е когато създаваме семейство, то да бъде с човек, с който поне в основни линии ценностите ни са същите“, продължава психологът. И дава пример с това, че в една двойка ще възникне проблем, ако единият е религиозен, а другият партньoи няма никакво отношение към религията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зле действа - както каза 2, всеки е на различно мнение не само относно хранене, възпитание, и всичко изобщо. Мъжете се сърдят, че вече почти няма внимание за тях...
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като излизам с приятели в парка и ги виждам младите семейства- зле зле , ама но'о зле. Точно преди вечеря, се появява някоя загрижена баба с вафла в ръце, после младите почват да се драчат дали е правилно или не и защо на единия майката може да го глези ,а на другата баба й държат сметка и се почва една семейна идилия. През това време бабата е завела внучето до кварталния магазин и се връщат с друг коктейл от Е-та в ръцете на детето.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Елементарно тълкуване на отношенията и банални словоизлияния.