Сините сливи подобряват храносмилането

Плодът съдържа фитонутриенти
28 авг 2017 18:45, Eкип на Puls.bg
10
Сините сливи подобряват храносмилането
Reuters

Сините сливи са един от сезонните плодове, които имат не само сладък вкус, а и много ползи за здравето. Те съдържат разнообразие от витамини - А, С (аскорбинова киселина), фолат и витамин К (филохинон), В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3 (ниацин), В-6 и витамин Е (алфа-токоферол) и минерали като калий, флуорид, фосфор, магнезий, желязо, калций и цинк. Те доставят голямо количество диетични фибри на организма и му предлагат много по-малко количество калории и въглехидрати. 

Кои са ползите от консумацията на сини сливи?
 
Плодовете съдържат фитонутриенти като лутеин, криптоксантин, зеаксантин, неохлорогенна и хлорогенна киселина. Тези компоненти притежават силни антиоксидантни свойства, които помагат за предотвратяване на щетите, причинени от свободните радикали. Фенолите, присъстващи в сливите, също така осигуряват защитен ефект върху естествените мазнини в невроните и клетъчните мембрани, като ги предпазват от всякакви наранявания, причинени от оксидативния стрес.
 
Проучванията показват, че консумацията на сини сливи помага в борбата с метаболитния синдром поради наличието на биоактивните съединения в тях. Флавоноидите и фенолните компоненти, като антоциани, хлорогенни киселини, кверцетин и катехини, които има в плодовете, намаляват затлъстяването и имат противовъзпалителен ефект. Повишената консумация на сливи помага при хора с висок холестерол, диабет и сърдечно-съдови заболявания.
 
Сливите имат антихипергликемичен ефект, затова са подходящи за диабетици. Изследванията показват, че консумацията на екстракти от сезонния плод помага за намаляване на глюкозата в кръвта и нивата на триглицеридите в организма. Флавоноидите в сливите регулират инсулина. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
6
 
! Отговори
агроном преди 6 години
А бръс.натите на кои системи помагат?
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някога, още по комунистическо време, баба ми правеше фантастичен пестил от сини сливи и грозде. Това беше най-вкусното нещо което някога съм ял в живота си, а тя казваше че лекува всички болести и дава дълголетие!След много години се опитах да правя пестил по рецепти в интернет и вестници, но няма нищо общо с този на баба ми! Тя имаше някаква тайна рецепта по която го правеше, и за съжаление никога вече няма да я науча
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 3Едно време сините сливи запичаха, но сега е друго време. Мъ-ръ председатело РАЗПОРЕДИ сините сливи ДА СЪДЪРЖАТ всички тези научни наименования и да са полезни.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ле-ле, колко са учени тия автори-и-и!Как различават 'сичките тия работи дето са в сливата, пък и ги помнят!Само едно не разбирам - защо нас, като деца, сините сливи ни запичаха, а пък на хора с бъбречни проблеми НЕ СЕ препоръчваха.
2
1
 
4
 
! Отговори
Съвет преди 6 години
И предизвикват запек.
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вярно е! Ако прекалиш нямаш време да храносмилаш, всичко излиза за нула време отзад...