Алкализиране нa организма - как да го постигнем?

При кисела среда настъпва клетъчен стрес и разрушение
29 авг 2017 09:37, Eкип на Puls.bg
5
Алкализиране нa организма - как да го постигнем?
Reuters

Алкално-киселинното равновесие на организма се измерва и оценява поредством стойностите на pH. За човешкото тяло е нормално те да са между 7.3 и 7.45 (стойности малко по-алкални от неутралното pH 7). Измерването на pH става чрез изследване на артериална или капилярна кръв, както и с лакмусни хартийки за телесните течности (слюнка, урина).  

Кое прави организмът ни "подкиселен" според Аюрведа?
 
Според Аюрведа много фактори могат да нарушат това равновесие. От една страна стоят храните и течностите, които консумираме. Високо киселинни храни са месни и млечни продукти, гъби, яйца, миди, продукти с шоколад и рафинирана захар. Киселинността се увеличава още от алкохол, кафе, лекарства, оцветители. Важно е също така да се знае, че негативните емоционални състояния на стрес, омраза, гняв, страх също влияят негативно на този баланс.
 
Хронични заболявания като дихателна недостатъчност, бъбречна недостатъчност, захарен диабет и много други водят след себе си понякога то тежки и животозастрашаващи кризи на киселинността. При всяка остра инфекция, както и при тежките онкологични болести винаги има ниско pH. Различават се метаболитна и респираторна ацидоза и съответно алкалоза. При настъпването на някоя от тях по фин и сложен механаизъм протичат компенсаторни процеси, насочващи естествените бъфери в тялото към балансиране. Това не винаги е възможно, а и в много случаи организмът просто не може да се справи сам с това състояние. 
 
Когато средата е кисела настъпва клетъчен стрес и разрушение, нарушение на ензимните и хормонални системи. Увеличава се киселинността на телесните течности, благоприятства се отлагането на някои конкременти. При ниско pH може да има косопад, кожни раздразнения, емоционална нестабилност. При най-тежките форми се стига до критично потискане на дихателния център, тонуса на сърдечния мускул и да доведе до необратими метаболитни нарушения.
 
С какво ние сами можем да повлияем на киселинно-алкалното си състояние според Аюрведа?
 
Тежките форми на ацидоза и алкалоза (защото организмът страда и в алкално състояние) са обект на лечение от лекари и други медицински специалисти. Алтернативната медицина има много препоръки за да не се стига до това, както и за да се коригират леките форми на ацидоза, водещи неусетно до телесно страдание. В ръцете на човек са няколко прости правила, които да спазва, за да е по-здрав, силен и уверен, казва Аюрведа. А кои са тези правила?
• Доброто емоционално състояние намалява риска от излишно подкисиляване на организма. Самовнушени и техники за намаляване на вредните мисли, самообвинения, критики и страх могат да бъдат изключително балансращи и полезни. Практикуване на чигун, йога, медитация, йогийско дишане имат незаменими ползи в дългосрочен план.

5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А как да постигнем алкохолизиране на организма ?
4
0
 
0
 
! Отговори
баба ти преди 1 година
До Анонимен 1

Просто киселият вкус на плода не е равнозначен на киселинността на същия - това са две различни понятия.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега не ми казвайте при лечебно гладуване, как се алкализира организма или ще го обърнете на детоксикира.
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Практикуване на чигун, йога, медитация, йогийско дишане имат незаменими ползи в дългосрочен план."
Общо взето винаги модерните работи са много полезни! Колкото сте по-модерни - толкова по-добре! Ха-ха
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само не можах да разбера как така киселият лимон намалява киселинността.

20 идеи за маникюр с надписи
20 идеи за маникюр с надписи

20 идеи за маникюр с надписи

Отслабване с витаминно-протеинова диета
Отслабване с витаминно-протеинова диета

Отслабване с витаминно-протеинова диета