Алкализиране нa организма - как да го постигнем?

При кисела среда настъпва клетъчен стрес и разрушение
29 авг 2017 09:37, Eкип на Puls.bg
5
Алкализиране нa организма - как да го постигнем?
Reuters

Алкално-киселинното равновесие на организма се измерва и оценява поредством стойностите на pH. За човешкото тяло е нормално те да са между 7.3 и 7.45 (стойности малко по-алкални от неутралното pH 7). Измерването на pH става чрез изследване на артериална или капилярна кръв, както и с лакмусни хартийки за телесните течности (слюнка, урина).  

Кое прави организмът ни "подкиселен" според Аюрведа?
 
Според Аюрведа много фактори могат да нарушат това равновесие. От една страна стоят храните и течностите, които консумираме. Високо киселинни храни са месни и млечни продукти, гъби, яйца, миди, продукти с шоколад и рафинирана захар. Киселинността се увеличава още от алкохол, кафе, лекарства, оцветители. Важно е също така да се знае, че негативните емоционални състояния на стрес, омраза, гняв, страх също влияят негативно на този баланс.
 
Хронични заболявания като дихателна недостатъчност, бъбречна недостатъчност, захарен диабет и много други водят след себе си понякога то тежки и животозастрашаващи кризи на киселинността. При всяка остра инфекция, както и при тежките онкологични болести винаги има ниско pH. Различават се метаболитна и респираторна ацидоза и съответно алкалоза. При настъпването на някоя от тях по фин и сложен механаизъм протичат компенсаторни процеси, насочващи естествените бъфери в тялото към балансиране. Това не винаги е възможно, а и в много случаи организмът просто не може да се справи сам с това състояние. 
 
Когато средата е кисела настъпва клетъчен стрес и разрушение, нарушение на ензимните и хормонални системи. Увеличава се киселинността на телесните течности, благоприятства се отлагането на някои конкременти. При ниско pH може да има косопад, кожни раздразнения, емоционална нестабилност. При най-тежките форми се стига до критично потискане на дихателния център, тонуса на сърдечния мускул и да доведе до необратими метаболитни нарушения.
 
С какво ние сами можем да повлияем на киселинно-алкалното си състояние според Аюрведа?
 
Тежките форми на ацидоза и алкалоза (защото организмът страда и в алкално състояние) са обект на лечение от лекари и други медицински специалисти. Алтернативната медицина има много препоръки за да не се стига до това, както и за да се коригират леките форми на ацидоза, водещи неусетно до телесно страдание. В ръцете на човек са няколко прости правила, които да спазва, за да е по-здрав, силен и уверен, казва Аюрведа. А кои са тези правила?
• Доброто емоционално състояние намалява риска от излишно подкисиляване на организма. Самовнушени и техники за намаляване на вредните мисли, самообвинения, критики и страх могат да бъдат изключително балансращи и полезни. Практикуване на чигун, йога, медитация, йогийско дишане имат незаменими ползи в дългосрочен план.

5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А как да постигнем алкохолизиране на организма ?
4
0
 
0
 
! Отговори
баба ти преди 1 година
До Анонимен 1

Просто киселият вкус на плода не е равнозначен на киселинността на същия - това са две различни понятия.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега не ми казвайте при лечебно гладуване, как се алкализира организма или ще го обърнете на детоксикира.
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Практикуване на чигун, йога, медитация, йогийско дишане имат незаменими ползи в дългосрочен план."
Общо взето винаги модерните работи са много полезни! Колкото сте по-модерни - толкова по-добре! Ха-ха
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само не можах да разбера как така киселият лимон намалява киселинността.

20 идеи за маникюр за къси нокти
20 идеи за маникюр за къси нокти

20 идеи за маникюр за къси нокти

Подаръци, красота и здраве за един от най-хубавите и топли празници в годината
Подаръци, красота и здраве за един от най-хубавите и топли празници в годината

Подаръци, красота и здраве за един от най-хубавите и топли празници в годината