Експерти предлагат: До 18 г. забранено пушене на наргиле!

До месец дават конкретни мерки за ограничаване на употребата
Обновена: 30 авг 2017 20:11 | 30 авг 2017 19:30, Веселина Йорданова
11
Експерти предлагат: До 18 г. забранено пушене на наргиле!
Снимка: МЗ

Да се забранят наргилета и пушенето на растителни смеси за всички под 18 години. Това предлагат експерти от няколко министерства, съобщава "24 часа".

До един месец пък междуведомствената група ще излезе с конкретни предложения за ограничаване употребата на наргилета и растителни изделия за пушене, стана ясно на проведената днес в МЗ работна среща.

Още по темата
В момента употребата на наргилета не е регламентирана в българското законодателство. Темата стана актуална след убийството на 11-годишната Никол след спор за пушене на наргиле.

Участниците в работната група от представители на различни министерства и агенции са се обединили около необходимостта от законодателни промени в законите за здравето, за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия и за акцизите и данъчните складове.

Присъстващите са обсъдили и практиката за ограничаване употребата на наргилетата, въведена и доказала ефекта си в държави като Полша, Хърватия, Кипър и Румъния, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

"Трябва да бъде развенчан митът, че наргилето е безопасно, напротив – то е в пъти по-увреждащо здравето в сравнение с изключително вредните цигарени изделия", категорична бе зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова.

Тя предложи в час на класа и по време на родителските срещи родители и ученици да бъдат запознати с вредите от пушенето на наргилета и растителни смеси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Ама как така? Това какво значи? Значи ли, че досега пушенето на наргиле от деца до 18 години е било разрешено???!!!
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как общо има тук убийството?
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цял месец ли им трябва за да вземат решение,за което е необходим един ден.Децата се тровят необезпокоявани в заведенията с наргиле,а чиновниците ще умуват цял месец какво ревшение да вземат.Иначе пушенето е забранено и за възрастни в заведенията,но 100 пъти по-опасното наргиле-не.Нашите служби действат толкова мудно за каквото и да било,че човек се чуди в европейска държава ли се намира или в ориента.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какво забраняват като наркотиците са залили улиците. а първо да се справят с този проблем.
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама те сега ли се сетипа, че е вредно? Цигарите ги пушим при постоянни кампании и повишение на цените, а децата, пред очите на всички, си пафкат наргилета. Защо бе??? Явно държавата се интересува от акцизите, а не от здравето на когото и да е!
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че те утайките останаха да смучат наргилета,и да маат кючеци,оставете им това последно удоволствие преди да се затрият.
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смешна държавица. В момента има действаща забрана за тютюнопушене на закрито,в заведения,детски площадки и др., която не се спазва, а държавните хрантутници си драпат макарите и катериците. Боко да праща оня каналджия далаверата симеонов, да им събира наргилетата. Събра уредбите, да им събере и наргилетата, та да си направи свестен купон.