Лечение с лед: Какво представлява?

Има болкоуспокояващ ефект
30 авг 2017 12:45, Eкип на Puls.bg
3
Лечение с лед: Какво представлява?
Reuters

Криотерапията представлява лечение, при което се използва твърдото агрегатно състояние на водата – лед, сняг, а в някои случаи и ледено студена вода. Основните ефекти на лечението са болкоуспокояващ (особено при остри възпалителни процеси), отпускане на мускулатурата -  спазмолитичен ефект, както и съдосвиващ ефект (вазоконстрикция). 

Кои са основните показания за прилагане на терапията?
 
Местната криотерапия е подходяща като предварителна подготовка на пациенти преди кинезитерапия. Причината е, че след приложението на криотерапия се намалява спастицитетът на мускулите и по-лесно и безболезнено се извършва лечебната гимнастика. Освен това се подобрява и движението в ставите, което улеснява работата при пациенти с контрактури.
 
Криотерапията е подходяща при „прясно” образували се хематоми (кръвонасядания). Причината е, че студът оказва съдосвиващ ефект и съответно се редуцира количеството на кръвта, която преминава в извънсъдовото пространство при разкъсване на кръвоносните съдове.
 
При остри възпаления криотерапията оказва както вазоконстриктивен ефект, имащ отношение към намаляване на възпалението, така и обезболяващ ефект. При възпаление се води до увеличаване пропускливостта на стената на кръвоносните съдове и съответно отделяне на различни медиатори на възпаленито в засегнатия участък. Чрез прилагането на студени апликации се намалява съдовата пропускливост и съответно се забавя постъпването на медиатори на възпалението.
 
Обезболяващият ефект е моментен и е свързан с моментна загуба на чувствителност в мястото на приложение на студените апликации. Освен това се наблюдава и известно понижаване на нервната проводимост.
 
Други показания са постравматични ставни контрактури (ограничена подвижност), миалгии, изкълчвания, навяхвания, както и проява на спастични парези или парализи.
 
Противопоказания за приложение на терапията са активни инфекциозни процеси, особено туберкулоза, наличие на вибрационна болест, студова алергия, гнойни процеси на кожата, атеросклероза, рани с гранулации и други.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Доктере кажи в какви дози да го приемам.Спешно
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До д-р Ивановуважавам такива доктори ! разбират си от медицината! това лекарство съм го пробвал вече !
1
2
 
12
 
! Отговори
д-р Иванов преди 6 години
Лечението с лед е много ефективно. Лед в уискито или ракията успокоява нервната система и прави човека щастлив. За усилване на ефекта се препоръчва съчетаване на този лед с Лед Цепелин.