Халтави стави: Проблем ли е?

Има хора, които са значително по-гъвкави от други
1 сеп 2017 17:15, Eкип на Puls.bg
1
Халтави стави: Проблем ли е?
Reuters

Има хора, които са значително по-гъвкави от други. Това се установява понякога в ранното детство или в по-напреднала възраст, когато се установи едни завидни умения за подвижност. Фактът понякога носи радост и дори може да направи съответния човек известен, създавайки звезди от сорта на „човекът каучук“. В повечето случаи обаче тази „дарба“ се превръща в сериозен проблем, създавайки сериозни доживотни проблеми на тези хора. 

Честото „изкълчване“ или разместване на костите в ставите без предшестващо голямо усилие може да алармира за подобна халтавост. В медицината е прието да се използва термина хипермобилен синдром (ХМС). В много случаи към диагноза изобщо не се стига поради леките оплаквания или незнанието, че за жалост подобно заболяване съществува. Може да се наблюдава „халтавост“ само на една става или такава да има в цялото тяло.
 
Какво може да ни насочи да мислим в тази посока?
 
Хипермобилен синдром има при около 1% от населението. Човек понякога може сам да забележи някои от типичните симптоми. За хипермобилност трябва да се мисли винаги когато:
 
Палецът може да се извива над 90 градуса назад или да се допре напред в китката;
Останалите пръсти, колена или лакти се се извиват леко назад след максимално изправяне (нормално този ъгъл на движение е 0 градуса);
Човек може да допре земята с цяла длан при навеждане с изправени колена;
Преживяни са една или няколко луксации (навяхвания) на стави;
Долната челюст има проблем при пълно отваряне или се наблюдава „изваждане“ на последдната в тази поза;
Възрастен или малко дете забележи, че изпълнява някои физически упражнения с изненадваща лекота.
 
Състоянието може да има различна тежест - от леки вариации на ставната подвижност до тежки, животозастрашаващи форми. В много случаи ставната халтавост е асоциирана с много други прояви на съединително тъканна нестабилност. Такива са например кожно изтъняване, очни аномалии в ретината или склерите, изтънявване и слабост на аортната стена. Тези болни имат по-често хернии в ингвиналната област или предната коремна стена, недостатъчност на сърдечните клапи и много други. Понякога се наблюдават болки в мускулите, чести травми на ставите. При тези болни по-често се срещат ранни дегенеративни изменения на гръбначния стълб, раменната и тазобедрената става.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Халтавите стави са необходими за йога.