Как децата влияят на храненето на родителите?

Европейското дружество на кардиолозите с интересно проучване
1 сеп 2017 12:52, Eкип на Puls.bg
0
Как децата влияят на храненето на родителите?
Reuters

Сърдечносъдовите заболявания заемат основно място в обществената заболеваемост и смъртност, особено в България. Те са следствие от много фактори и освен генетичната предразположеност, за изявата им значение има и начинът на живот. Трудно е да се определи дялът на всеки от факторите във възникването на тези заболявания. 

Доказано е, че нивото на холестерола в кръвта е лабораторен показател с особено висока диагностична и прогностична стойност и контролът му е един от основните стълбове на терапията и профилактиката на сърдечносъдовите инциденти.
 
Европейското дружество на кардиолозите съобщава за любопитно проучване с още по-любопитни резултати:
 
Отразява ли се храненето на децата върху здравето на техните родители?
 
Изследването е отнело 20 години. В периода между 1989 и 1992 година са избрани около 1000 семейства с новородени, които били случайно разпределени в две групи по равно. Първата група получавала подробни съвети, докато втората била контролна.
 
Родителите от първата група получавали поне вежъж годишно, за период от 20 години, консултация със специалист по храненето относно това какъв трява да бъде хранителният режим на тяхното дете. Самите деца, след навършване на 7-годишна възраст, също получавали такива съвети самостоятелно, отделно от родителите.
 
Основен фокус в тази намеса в хранителните навици бил ограничаване на наситените мазнини и увеличен прием на ненаситени такива. Контролната група не получавала такива съвети.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари