Отравяне с въглероден оксид: Какво да правим?

Леката форма протича с главоболие, но....
Обновена: 2 сеп 2017 19:57 | 2 сеп 2017 19:39, Eкип на Puls.bg
3
Отравяне с въглероден оксид: Какво да правим?
Reuters

Често се случва така, че жертвите на пожари загиват от задушливия дим още преди пламъците да са стигнали до тях. Човешкият мозък е чувствителен на кислороден глад и няколко минути са достатъчни за фаталния завършек. Тези обаче, които току-що са се измъкнали от капана на огнените пламъци, далеч не са извън опасността. 

Попадането в зоната на пожар носи своите здравни рискове, като някои от тях са отложени  във времето и макар и застрашаващи живота, може да не се проявят веднага. Това налага и по-продължителното проследяване на такива пациенти. 
 
Отравяне с въглероден оксид
 
Въглеродният оксид е продукт на непълното горене на веществата и се образува в големи количества при всеки пожар, както и при горене на почти всички полимери – пластмаси и др. Отравянето с него има водещо място при инхалационните интоксикации.
 
Проявите може да се дължат както на остро отравяне, така и на бавно такова – например при включен автомобил в закрито пространство. При пожар на открито също е възможно да настъпи интоксикация, тъй като при липса на достатъчно вятър, въглеродният оксид се задържа във високи концентрации във въздуха.
Механизъм на отравянето – в основата му е неговото взаимодействие с хемоглобина.
 
Хемоглобинът се съдържа в червените кръвни клетки и има функцията да пренася кислорода от белите дробове до тъканите и да изнася въглеродния диоксид от тъканите към белите дробове.
 
Въглеродният оксид има свойството да се свързва с хемоглобина, измествайки кислорода, и образувайки стабилния карбоксихемоглобин. Колкото по-богато е отравянето с въглероден оксид, толкова по-малко свободен хемоглобин остава за кислорода.
 
Самият карбоксихемоглобин е много стабилна структура и отделянето на въглеродния диоксид става изключително бавно. Резултатът от тези процеси е намалената доставка на кислород към тъканите, причинявайки хипоксия. На второ място, той затруднява и структурите в клетките, които обработват кислорода, задълбочавайки още повече състоянието.
 
Карбоксихемоглобинът придава алено-червен цвят на кръвта, включително и на венозната (която нормално има тъмен цвят) и пострадалият има зачервен вид. Недостигът на кислород в кръвта води до увеличаване на кръвотока към мозъка и други органи, което в ограниченото пространство на черепната кутия може да доведе до мозъчен оток и кръвоизливи.
 
Основните прояви са от страна на нервната система – поради кислородния глад и отока.
 
Леката форма се представя с главоболие, световъртеж, шум в ушите, болки по тялото. Съзнанието е запазено и оплакванията преминават за 2-4 дни.
 
Средно тежка е формата, когато пациентът е изпаднал в кома или сомнолентност за период от 2 до 4 часа, но съзнанието му се е възстановило напълно при изнасяне на чист въздух или подаване на кислород. И при тази форма няма последици.
 
При тежката интоксикация пострадалият е прекарал няколко дни в кома, обикновено е претърпял мозъчни кръвоизливи, водещи до парези. Възможно е да пострада и от инфарктоподобни промени в миокарда на сърцето, поради тежката хипоксия. Част от тези пациенти развиват остри психози при излизане от кома.
 

3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Взимате една дебела хавлия намокряте я обилно с вода и слагате на носа и устата и дишате през нея. Вярно че на очите ще ви люти но ще запазите белите си дробове от отровата и няма да се задушите! По времето на така нареченият от някои тоталитаризъм във всяка къща имаше противогази раздадени от гражданска отбрана. Да обаче тогава държавата се казваше Народна република а сега се казва само Република а народа го пратиха да дроби зеле!
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Редовно трениране с наргиле и цигара. Организмът свиква на високо съдържание на въглероден окис и ниско съдържание на кислород. После може да изкачиш Еверест без кислород.

Състояния на лицето, които подсказват за проблем
Състояния на лицето, които подсказват за проблем

Състояния на лицето, които подсказват за проблем

Денят, в който се разделих с подутия корем и газовете
Денят, в който се разделих с подутия корем и газовете

Денят, в който се разделих с подутия корем и газовете