Страничните ефекти от пушенето на наргиле

Увеличава се риска от белодробни проблеми
5
Страничните ефекти от пушенето на наргиле
Снимка: Reuters

В последните години то се е превърнало в мода, особено сред тийнейджъри и младежи. Предлага се във все повече дневни и нощни заведения, а всеки, който желае може да си го закупи и да се отпуска с него у дома. Пушенето на водна лула или наргиле – модата, която крие редица рискове за здравето, въпреки че някои смятат това за по-безопасно от пушенето на обикновени цигари.

Наргилето произлиза от Индия, но е широко разпространено в арабския свят. То има няколко различни версии. Най-често срещаното има съд за вода, чашка, в която се поставя тютюнът, бору – тръба, от която идва ароматния дим.
Специалният тютюн в него може да е смесен с различни аромати, които представляват около 80% от обема. С наргиле могат да се пушат билки, плодове. Изследванията показват, че пушенето на наргиле не е по-малко вредно от пушенето на цигари и крие редица рискове за здравето, сред които:

Кашлица и гадене

Американската пулмологична асоциация информира, че твърде рязкото инхалиране по време на пушене с наргиле може да доведе до кашлица. Пушекът от наргилето съдържа по-малко никотин в сравнение с този от цигарите, затова и пушачът на наргиле поема повече дим, в който обаче канцерогенните катрани са в не по-малко количество, отколкото в цигарите.

Димът от наргилето може да има по-високо съдържание на тежки метали и въглероден оксид в сравнение с цигарения дим, поради изгарянето на въглен върху тютюневата смес.
Според някои проучвания 45-минутно пушене на наргиле е еквивалентно на пушенето на 50 тютюневи цигари.

Увеличава се рискът от рак

Въз основа на предположението, че водата филтрира дима и намалява излагането на токсични вещества, много хора възприемат наргилетата като по-малко вредни в сравнение с цигарения дим, който може да причини рак. Въпреки това, наргилето също може да увеличи риска от рак.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


5
Още по темата: наргилекашлицацигари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаме ли м-во на здравеопазването и ако-да спи ли или не го интересува здравето на подрастващите?Имаме ли полиция и прокуратура,които да се самосезират и да треснат големи глоби на собственици на заведения, когато деца влизат в тях и пушат наргиле необезпокоявани от никого.Имаме ли агенция за защита на детето,която да сезира съответните органи,когато те спят или и тя спи като тях.И накрая,защо плащаме заплатите на всички тези хора,щом не си вършат работата за която са назначени.
2
1
 
13
 
! Отговори
шоп преди 1 година
тя една беше тръгнала да пуши наргиле, ама не стигна.
1
2
 
19
 
! Отговори
па... преди 1 година
Само камиларите пушат наргиле,затова са и простовати.Който пуши наргиле иска да е камилар.

Коледен маникюр със снежинки (галерия)
Коледен маникюр със снежинки (галерия)

Коледен маникюр със снежинки (галерия)

Как да работите под напрежение, без да достигате до бърнаут
Как да работите под напрежение, без да достигате до бърнаут

Как да работите под напрежение, без да достигате до бърнаут