Страничните ефекти от пушенето на наргиле

Увеличава се риска от белодробни проблеми
5
Страничните ефекти от пушенето на наргиле
Снимка: Reuters

В последните години то се е превърнало в мода, особено сред тийнейджъри и младежи. Предлага се във все повече дневни и нощни заведения, а всеки, който желае може да си го закупи и да се отпуска с него у дома. Пушенето на водна лула или наргиле – модата, която крие редица рискове за здравето, въпреки че някои смятат това за по-безопасно от пушенето на обикновени цигари.

Наргилето произлиза от Индия, но е широко разпространено в арабския свят. То има няколко различни версии. Най-често срещаното има съд за вода, чашка, в която се поставя тютюнът, бору – тръба, от която идва ароматния дим.
Специалният тютюн в него може да е смесен с различни аромати, които представляват около 80% от обема. С наргиле могат да се пушат билки, плодове. Изследванията показват, че пушенето на наргиле не е по-малко вредно от пушенето на цигари и крие редица рискове за здравето, сред които:

Кашлица и гадене

Американската пулмологична асоциация информира, че твърде рязкото инхалиране по време на пушене с наргиле може да доведе до кашлица. Пушекът от наргилето съдържа по-малко никотин в сравнение с този от цигарите, затова и пушачът на наргиле поема повече дим, в който обаче канцерогенните катрани са в не по-малко количество, отколкото в цигарите.

Димът от наргилето може да има по-високо съдържание на тежки метали и въглероден оксид в сравнение с цигарения дим, поради изгарянето на въглен върху тютюневата смес.
Според някои проучвания 45-минутно пушене на наргиле е еквивалентно на пушенето на 50 тютюневи цигари.

Увеличава се рискът от рак

Въз основа на предположението, че водата филтрира дима и намалява излагането на токсични вещества, много хора възприемат наргилетата като по-малко вредни в сравнение с цигарения дим, който може да причини рак. Въпреки това, наргилето също може да увеличи риска от рак.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: наргилекашлицацигари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаме ли м-во на здравеопазването и ако-да спи ли или не го интересува здравето на подрастващите?Имаме ли полиция и прокуратура,които да се самосезират и да треснат големи глоби на собственици на заведения, когато деца влизат в тях и пушат наргиле необезпокоявани от никого.Имаме ли агенция за защита на детето,която да сезира съответните органи,когато те спят или и тя спи като тях.И накрая,защо плащаме заплатите на всички тези хора,щом не си вършат работата за която са назначени.
2
1
 
13
 
! Отговори
шоп преди 6 години
тя една беше тръгнала да пуши наргиле, ама не стигна.
1
2
 
19
 
! Отговори
па... преди 6 години
Само камиларите пушат наргиле,затова са и простовати.Който пуши наргиле иска да е камилар.