Цистит: На какво се дължи? Как да се справим?

Циститът представлява възпаление на лигавицата на пикочния мехур
Обновена: 13 сеп 2017 09:26 | 3 сеп 2017 11:45, Eкип на Puls.bg
5
Цистит: На какво се дължи? Как да се справим?
Reuters

Циститът представлява възпаление на лигавицата на пикочния мехур. Известно е, че особеностите в анатомията на жената – късият пикочен канал – я правят основна жертва на цистита. При мъжете заболяването е рядко и появата му при над 50-годишна възраст обикновено се асоциира с увеличаване размерите на простатата. 

Кои са предпоставките за цистита?
 
Циститът най-често е инфекциозно заболяване, което обикновено протича като цистоуретрит – възпалена е лигавицата и на пикочния канал. Съответно нужна е намесата на бактерии или вируси, за да се стигне до там, но кои са предразполагащите фактори за това?
 
Простудата – тя не разболява, но дава зелена светлина на всички дебнещи в засада микроорганизми.
 
Макар и летният сезон да се приема за горещ, той не изключва простудата, а напротив и седенето с мокър бански костюм е отличен пример за това. В началото на златната есен повечето хора искат да съхранят още поне за малко лятното настроение, а пък и през деня е така топло и слънчево. За сметка на това, сутрините може да бъдат значително студени и лятното облекло вече не би било подходящо.
 
Ролята на настинката в цистита, както и в повечето други инфекции, се състои в това, че намаля общия или локален имунитет. Конкретно за цистита обяснението е много просто – при стоене с нарочения мокър бански, например, температурата в лигавицата спада, което е знак за свиване на кръвоносните съдове, които я хранят.
 
С намаляване на кръвообращението намалява и непрекъснатата доставка на имунни фактори, предпазващи от инфекции. Навъртащите се там малко количество бактерии или вируси се възползват от създалата се ситуация и причиняват заболяването.
 
Дехидратацията – човек по всяко време може да се дехидратира, но обилното изпотяване през лятото създава особена предпоставка за това.
При дехидратация урината става по-концентрирана и количеството й намалява. Редовното уриниране буквано „отмива“ причинителите на инфекции от пикочните пътища, но тази защитна функция е отслабена при дехидратация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
сърфисТ преди 6 години
аре оправете ги тия линкове бе...
2
2
 
3
 
! Отговори
Отчаяна преди 6 години
А когато липсва продължително време секса как да се предпазим от хроничния цистит?
1
5
 
11
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Тука се пропуска един важен фактор-смяната на "игралното поле"!Когато първо се.ксът е отзад,а после отпред,без смяна на презерватива,то не е трудно да се досетим за последствията.Разбира се, на жените е трудно да откажат това,щото парите намаляват,но поне да си носят повече презервативи.Все пак са по-евтини от лекарствата.