Цистит: На какво се дължи? Как да се справим?

Циститът представлява възпаление на лигавицата на пикочния мехур
Обновена: 13 сеп 2017 09:26 | 3 сеп 2017 11:45, Eкип на Puls.bg
5
Цистит: На какво се дължи? Как да се справим?
Reuters

Циститът представлява възпаление на лигавицата на пикочния мехур. Известно е, че особеностите в анатомията на жената – късият пикочен канал – я правят основна жертва на цистита. При мъжете заболяването е рядко и появата му при над 50-годишна възраст обикновено се асоциира с увеличаване размерите на простатата. 

Кои са предпоставките за цистита?
 
Циститът най-често е инфекциозно заболяване, което обикновено протича като цистоуретрит – възпалена е лигавицата и на пикочния канал. Съответно нужна е намесата на бактерии или вируси, за да се стигне до там, но кои са предразполагащите фактори за това?
 
Простудата – тя не разболява, но дава зелена светлина на всички дебнещи в засада микроорганизми.
 
Макар и летният сезон да се приема за горещ, той не изключва простудата, а напротив и седенето с мокър бански костюм е отличен пример за това. В началото на златната есен повечето хора искат да съхранят още поне за малко лятното настроение, а пък и през деня е така топло и слънчево. За сметка на това, сутрините може да бъдат значително студени и лятното облекло вече не би било подходящо.
 
Ролята на настинката в цистита, както и в повечето други инфекции, се състои в това, че намаля общия или локален имунитет. Конкретно за цистита обяснението е много просто – при стоене с нарочения мокър бански, например, температурата в лигавицата спада, което е знак за свиване на кръвоносните съдове, които я хранят.
 
С намаляване на кръвообращението намалява и непрекъснатата доставка на имунни фактори, предпазващи от инфекции. Навъртащите се там малко количество бактерии или вируси се възползват от създалата се ситуация и причиняват заболяването.
 
Дехидратацията – човек по всяко време може да се дехидратира, но обилното изпотяване през лятото създава особена предпоставка за това.
При дехидратация урината става по-концентрирана и количеството й намалява. Редовното уриниране буквано „отмива“ причинителите на инфекции от пикочните пътища, но тази защитна функция е отслабена при дехидратация.

5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
сърфисТ преди 1 година
аре оправете ги тия линкове бе...
2
2
 
3
 
! Отговори
Отчаяна преди 1 година
А когато липсва продължително време секса как да се предпазим от хроничния цистит?
1
4
 
10
 
! Отговори
Хм преди 1 година
Тука се пропуска един важен фактор-смяната на "игралното поле"!Когато първо се.ксът е отзад,а после отпред,без смяна на презерватива,то не е трудно да се досетим за последствията.Разбира се, на жените е трудно да откажат това,щото парите намаляват,но поне да си носят повече презервативи.Все пак са по-евтини от лекарствата.

Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете
Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете

Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете

5 тренда в грима от 90-те, които се завръщат през 2019
5 тренда в грима от 90-те, които се завръщат през 2019

5 тренда в грима от 90-те, които се завръщат през 2019