Раницата – да не надвишава 10% от теглото на детето

Как да се грижим за здравето на детето в училище
6 сеп 2017 13:43, Eкип на Puls.bg
3
Раницата – да не надвишава 10% от теглото на детето
Reuters
Това как тежестта на раницата влияе върху децата е въпрос, който вълнува от край време родителите и здравните работници по света и у нас. Съществува сериозна загриженост относно гръбначните изкривявания. В действителност, изследванията показват, че тежката раница не може да причини сколиоза, но за сметка на това може сериозно да влоши една налична такава.
 
Раницата – да не надвишава 10% от теглото на детето!
 
Коя раница е опасна? Това е тази раница, чиято тежест е над 10% от теглото на детето и която го кара да се привежда напред. Ефектите при такава раница са следните:
 
Привеждането напред води до изтегляне на мускулите на шията и раменете и причинява болки там – създава се мускулно напрежение и главоболие;
При тази позиция горната част на гърба се заобля, а в кръста се появяват болки;
Ханш – в него се създава допълнително напрежение поради промяната в стойката;
Коленете – в тях също може да се появи болка поради променените стойка и походка.
 
Раница на колелца – не е толкова добра идея! Макар и примамлива, тя крие рискове. На първо място, обикновено става така, че се пълни още и още и тежи повече, отколкото ако беше на гръб. В същото време са неизбежни моментите, в които трябва да бъде носена – например изкачване на стълбището – независимо от голямата й тежест. Също така, при тегленето й с една ръка се създават условия за привеждане и асиметрично мускулно напрежение.
 
Дълготрайните ефекти от тежка раница може да бъдат увреди на междупрешленните дискове.

На кои параметри да отговаря чинът?
 
Със започване на училище на детето му се налага да прекарва все повече време в мирно положение, седящо на едно място. Повечето училищни чинове, особено за най-малките, са сглобен комплект от седалка и маса и трябва да отговарят на няколко важни характеристики:
 
Разстоянието от седалката до чина е нужно да стига до лакътя на детето. В противен случай са възможни изкривявания на гръбначния стълб – например, ако чинът е прекалено висок или столчето ниско, детето започва да извива тялото си наляво и да повдига дясната ръка в рамото (и обратното ако е левичар); ако пък чина е нисък, или столът висок, ученикът ще се привежда прекалено напред.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учителите си изпяват уроците в училище и после учим след училище. Как тогава ще оставяме учебниците в шкафчета в училище. Ами да вземат да учат още в час. Ама така не е гот, щото трябва да се постараеш нали ...
2
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една тетрадка и химикалка са достатъчни. И без това от тъъпите и алчни и некадърни даскали, няма да научат повече! Които ги мързи повече от учениците.
1
1
 
7
 
! Отговори
Ай сиктир преди 6 години
Учебниците трябва да стоят в шкафчета (чували ли сте за тях,Борисов и сие?) през седмицата.В раницата на децата трябва да има само тетрадки,химикалки и моливи.Понеже обаче сме бананова република,ви е по-важно да дамгосвате децата по соц. статус с учебниците им и следователно да ги разделяте на групички.By the way...ако искахте да върнете изпадналите от у-ще деца,нямаше да прилагате силови методи с полиция по мутренски модел,наподобяващ връщане на избягала м.етреса,учебниците щяха да са безплатни