Аронията подсилва имунитета

Подобрява сърдечно-съдовата система
8 сеп 2017 10:30, Eкип на Puls.bg
4
Аронията подсилва имунитета
Reuters

Родината на Аронията е Северна Америка. Името на растението произлиза от гръцки и означава полза, помощ. До момента има над 15 вида Арония. 

Фитохимикалите в Аронията борят свободните радикали в организма, които се образуват в резултат на естествените процеси в клетките ни. Антоцианидините предпазват кръвоносните съдове на ретината и помагат за поддържане на добро очно здраве. Тези антиоксиданти предотвратяват окислението на мазнините и образуването на холестеролни плаки в артериите.
 
Химичният състав е богат. Плодовете съдържат витамини А, C, P, B. Основно свъзрваме Аронията с антиоксидантния й ефект, който се дължи на високото съдържания на полифеноли флавоноиди, включително антоцианидини и рутин.
 
Аронията подобрява дейността на сърдечно-съдовата система. Редовната употреба на сок от арония, в комбинация с подходяща диета се използва за превенция и лечение на сърдечно-съдови проблеми – при хора с фамилна обремененост, висок холестерол, хипертония, атеросклероза.
 
Проучване, направено при пациенти, прекарали сърдечен удар, показва,че при употреба на екстракт от арония, тя намалява възпалителните процеси в тялото и понижава стойностите на кръвното налягане. Аронията е чудесен избор за превенция на срдечно-съдовте заболявания.
 
Аронията оказва благоприятен ефект върху стомашната лигавица. Проантоцианидинте имат протективно действие върху стомашната мукоза, оказвайки и слаб противовъзпалителен ефект, подпомагат лечението на гатрити, язви и стомашни киселени.
 
Плодовете на аронията са естестествен хепатопротектор. Мощните антиоксиданти в плода намаляват натрупването на кадмий и други, увреждащи черния дроб, субстанции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изтъркан номер за привличане на внимание и коментари.Наскоро гледахме нарциси и лайка като илюстрация за есен...Показва неуважение.Каквото повикало, това се обадило.
2
2
 
8
 
! Отговори
Оф преди 6 години
На статия за Арония, да сложиш снимка на култивирана боровинка......!
1
2
 
8
 
! Отговори
Емил преди 6 години
Сменете си снимката , това е боровинка !