Обсесивно разстройство: На какво се дължи?

Причинява висока тревожност у болния
8 сеп 2017 13:30, Eкип на Puls.bg
2
Обсесивно разстройство: На какво се дължи?
Reuters

Макар и рядко да се възползва от това, човекът е създание, получило този дар да може само да разсъждава върху собствените си мисли. 

В ежедневието може и да не си даваме сметка, но по принцип мисленето е словесно – състои се от думи. Това е нещо нормално, на което човек не обръща внимание. Тези, които са се отдали на интензивно изучаване на чужд език, може да им се е случвало да започнат за кратко да мислят на този език – което им прави впечатление и разкрива, че мисим с думи.
 
Речта е материален, физически израз на процеса и представлява някаква група от знаци, символизиращи както предмети, така и абстрактни понятия. Според някои школи в ранна детска възраст все още мисленето и речта са много тясно свързани и приемат, че когато детето мисли, то винаги изговаря мисълта си.
 
Друга особеност на мисленето е, че човек преживява мислите си като нещо собствено – произлезли от него и предазначени за неговото внимание. Ние сме способни да ги контролираме напълно. Това е толкова естествено, че не си даваме сметка за него през повечето време.
 
Обсесии – когато "предъвкваме" мисълтa. Ами ако изгубим контрол над тях?
 
Обсесията е мисъл, която се задържа за дълго в съзнанието и изпъква над останалите мисли, въпреки че човекът осъзнава нейния безсмислен, безполезен и мъчителен характер. Тя е такава, че причинява висока тревожност или чувство на вина и има отблъскващ за човека характер. Появата им не зависи от моментното емоционално състояние на пациента.
 
Компулсиите са обсесивни движения или действия. Те се явяват като отговор на натрапливите мисли. Под тяхно влияние болният се чувства задължен да извършва тези повтарящи се действия. Последните са подчинени на строги правила и при грешка в изпълнението им се налага повторение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Написаното по отношение на взаимовръзката език и мислене не е вярно.По-точно казано, има някои верни неща, но взето като цяло е грешно.