5 ползи за здравето от консумацията на ряпа

Подобрява състоянието на кожата
10 сеп 2017 14:58, Михаела Лазарова
4
5 ползи за здравето от консумацията на ряпа
Снимка: pixabay

Ряпата е коренен зеленчук, известен със своя леко горчив и пикантен вкус, в зависимост от сорта. Както грудката, така и листата ѝ могат да се консумират, но в листата се съдържа по-висока концентрация на съединения и хранителни вещества, отколкото в коренната част. Известният римски философ Плиний Стари, смятал ряпата за една от най-важните храни на своето време.

Намалява риска от развитието на рак

Ряпата е от семейството на кръстоцветните зеленчуци. Съдържа високи нива на антиоксиданти и фитонутриенти, за които се смята, че намаляват риска от развитието на рак. Изследванията показват, че растителните съединения, като глюкозинолатите (които ряпата съдържа), помагат на черния дроб да образуват токсини, които да се борят с ефектите на канцерогените и дори да възпрепятстват растежа на тумори.

Полезна е за сърцето

Ряпата има противовъзпалителни свойства, които се считат за ключови за предотвратяване на инфаркти и сърдечни заболявания. Също така могат да помогнат на организма да понижи холестерола. Зеленчукът е богат и на витамин В9, който е от съществено значение за здравето и функцията на сърцето.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
Иванчо...Умното преди 6 години
До Гошо...*** 1:Да,съвършенно си прав!От ряпата много се пърди?!Хем е звучно и задушливо,хем е ***?!
1
3
 
5
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Единствената...полза от ряпата е,че се отделят много...газове и се...прочиства по този начин аналния тракт.