Автоимунни заболявания: Как променят кожата?

При хората с лупус има изразена фоточувствителност
10 сеп 2017 13:29, Eкип на Puls.bg
1
Автоимунни заболявания: Как променят кожата?
Reuters

В основата на автоимунните заболявания стои една хиперактивност на имунната система, която води до атакуване на собствените клетки и тъкани на организма. Ходът на протичане на заболяването е хроничен. Етиологията на отключване на автоимунния процес е неясна, но се предполагат ролята на някои инфекциозни причинители, употребата на някои медикаменти, химични фактори, фамилна обремененост, хормонални нарушения, стрес и други. 

При голяма част от автоимунните заболявания е налице засягане на няколко органи и системи. Кожата е един от органите, който се засяга сравнително често, а понякога първите прояви на заболяването могат да бъдат кожните промени. При някои заболявания те са особено специфични, поради което играят важна диагностична роля в поставянето на правилна диагноза и своевременно започване на съответното лечение.
 
Системният лупус еритематозус е автоимунно заболяване, което протича със засягане на различни органи – кожа, стави, бъбреци, сърце, бели дробове, нервна система, наблюдават се и промени в състава на кръвта. При т. нар. дискоиден лупус основно се наблюдава засягане на кожата – малки по размери еритемни (зачервени) до ливидни на цвят петна, които са с надигнати краища и най-често са неболезнени, без данни за сърбеж. Характерно за тях е, че често при завяхване на лезиите се образуват белези. Това е особено неприятно, когато тези лезии са в окосмената част на главата, тъй като космените фоликули в тези места не се възстановяват.
 
При пациентите с лупус се наблюдава изразена фоточувствителност, поради което излагането на слънце води до влошаване на кожните симптоми. Специфичен за системния лупус е кожният обрив по гърба на носа и бузите, който наподобява формата на пеперуда.
 
Дерматомиозитът е сравнително по-рядко срещащо се заболяване, което може да се прояви във всяка една възраст и засяга двата пола. Основните засегнати органи са кожата и мускулите. Пациентите се оплакват от слабост в мускулите, общо неразположение и появата на характерни кожни прояви. Около окото и по самите клепачи се наблюдава ливиден еритем.
 

1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
6
 
! Отговори
един друг преди 1 година
Само едно ми е чудно - до кога лекарите/"учените" ще се правят на интересни и ще обясняват, че не знаят откъде тръгват автоимунните заболявания? Та така...

Прически за всеки ден от седмицата
Прически за всеки ден от седмицата

Прически за всеки ден от седмицата

Знаци, че може би имате хранителна нетолерантност
Знаци, че може би имате хранителна нетолерантност

Знаци, че може би имате хранителна нетолерантност