Автоимунни заболявания: Как променят кожата?

При хората с лупус има изразена фоточувствителност
10 сеп 2017 13:29, Eкип на Puls.bg
1
Автоимунни заболявания: Как променят кожата?
Reuters

В основата на автоимунните заболявания стои една хиперактивност на имунната система, която води до атакуване на собствените клетки и тъкани на организма. Ходът на протичане на заболяването е хроничен. Етиологията на отключване на автоимунния процес е неясна, но се предполагат ролята на някои инфекциозни причинители, употребата на някои медикаменти, химични фактори, фамилна обремененост, хормонални нарушения, стрес и други. 

При голяма част от автоимунните заболявания е налице засягане на няколко органи и системи. Кожата е един от органите, който се засяга сравнително често, а понякога първите прояви на заболяването могат да бъдат кожните промени. При някои заболявания те са особено специфични, поради което играят важна диагностична роля в поставянето на правилна диагноза и своевременно започване на съответното лечение.
 
Системният лупус еритематозус е автоимунно заболяване, което протича със засягане на различни органи – кожа, стави, бъбреци, сърце, бели дробове, нервна система, наблюдават се и промени в състава на кръвта. При т. нар. дискоиден лупус основно се наблюдава засягане на кожата – малки по размери еритемни (зачервени) до ливидни на цвят петна, които са с надигнати краища и най-често са неболезнени, без данни за сърбеж. Характерно за тях е, че често при завяхване на лезиите се образуват белези. Това е особено неприятно, когато тези лезии са в окосмената част на главата, тъй като космените фоликули в тези места не се възстановяват.
 
При пациентите с лупус се наблюдава изразена фоточувствителност, поради което излагането на слънце води до влошаване на кожните симптоми. Специфичен за системния лупус е кожният обрив по гърба на носа и бузите, който наподобява формата на пеперуда.
 
Дерматомиозитът е сравнително по-рядко срещащо се заболяване, което може да се прояви във всяка една възраст и засяга двата пола. Основните засегнати органи са кожата и мускулите. Пациентите се оплакват от слабост в мускулите, общо неразположение и появата на характерни кожни прояви. Около окото и по самите клепачи се наблюдава ливиден еритем.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
8
 
! Отговори
един друг преди 6 години
Само едно ми е чудно - до кога лекарите/"учените" ще се правят на интересни и ще обясняват, че не знаят откъде тръгват автоимунните заболявания? Та така...