Вирусите ни атакуват, но антибиотиците не лекуват

Според доц. Мангъров в 80% от случаите минават спонтанно
10 сеп 2017 07:58, Петя Славова
15
Вирусите ни атакуват, но антибиотиците не лекуват
Снимка: архив, Булфото

С приближаването на есента времето застудява, прекарваме повече време в закрити помещения, децата тръгват на училище и детска градина. Това създава условия за разпространение на вируси.

Последната справка на Министерството на здравеопазването (28 август до 3 септември) показва леко повишение на вирусните заболявания. През това време са регистрирани общо 1957 случая на остри заразни заболявания срещу 1825 за предходната седмица. От тях 1131 са случаите на грип и остри респираторни заболявания срещу 1061 за предходната седмица, пише "Труд".

Вирусите, които ни атакуват през есента, съществуват целогодишно, но с промените на времето се създават благоприятни условия за тяхното разпространение. "Когато хората се събират по-често на закрито, обменят аерозолите, които се отделят придишане, кихане или кашляне, освен това застудяването прави лигавицата по-чувствителна и податлива", обяснява доц. Атанас Мангъров - Началник на Детската клиника в Инфекциозна болница - София и ръководител на катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина към Мединицския университет в столицата.

Най-честите вирусни инфекции, които ни атакуват през есента, се разпространяват по въздушно-капков път като риновируси, реовируси, аденовируси, парагрипни, респираторно- синцитиални и други вируси.

Децата са по-уязвими и податливи на вирусни инфекции, защото не са се сблъсквали с тях. "Когато човек се сблъсква с всеки ден от тези многобройни видове вируси, създава имунитет и никога повече не се разболява от същия този тип, възрастните имат много по-богата имунологична памет и в значителна степен са защитени от тях", казва доц. Мангъров.

С тръгването на децата на училище и детска градина се създава фактор за повсеместното разпространение на вирусите. "В един клас има около 20 деца, а зад всяко едно стоят неговите родители и роднини, затова в началото на годината обикновено настъпва увеличаване на броя на заболелите", обяснява специалистът. Критерият, по който родителите могат да познаят, че детето им е болно и трябва да си остане вкъщи, е дали има температура. Температура от 37.1 градуса е толкова информативна, колкото и 39.9, че детето е  болно.

Вирусните заболявания са самоограничаващи се и преминават спонтанно. Важно е да се създадат необходимите условия организмът да се справи с тях. Около една седмица, максимум десет дни, е периодът, в който човек трябва да си стои вкъщи, за да премине заболяването. "Високата температура не бива да се сваля на всяка цена, защото чрез нея от една страна организмът активира защитите си - левкоцити, ензими, антитела, от друга страна - създава неблагоприятни условия за това, което го е нападнало. Порати тази причина много често свалянето на температурата не помага, а пречи на нормалното излекуване", пояснява доц. Мангъров.

Не бива да се лекуваме в самото начало с антибиотици. Бактериалните усложнения на вирусните инфекции като гнойната ангина, възпаление на ухото или пневмония настъпват не на втория или третия ден, а към края на инфекцията - в седмия или осмия ден от нея. "Шансът да се получи бактериална инфекция е около 10-20 процента, в 80% от случаите тези заболявания минават спонтанно. Антибиотичното лечение се налага само припоставена диагноза, която да предполага такова лечение", казва още доц. Мангъров.

Грешка е при вирусна инфекция родителите да насилват децата си да се хранят, ако нямат апетит. "Когато децата са болни, те не искат да се хранят, което хвърля родителите, особено майките в ужас, като полагат всички усилия да тъпчат детето. Когато един човек е болен, нормално е да не иска да се храни, да му е лошо, но е важно да приема течности, за да не се обезводни". За да сме сигурни, че детето се е излекувало напълно, трябва поне 48 часа да е било без никаква температура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Vaka преди 6 години
Разбира се през устата аб са си смрт само в супер краен случай и антибиограма.
14
0
 
0
 
! Отговори
Vakat преди 6 години
Аз без локален антибиотик за нос, нямам оправяне от бактерийката стафилококи ауреус.Нищо друго не помага.
13
1
 
4
 
! Отговори
Не са само децата, преди 6 години
Отворете едно опътване към някое лекартво. Дълго е около метър. Прочетете страничните последствия.. Оказва се,че с този медикамент може и да не се излекуваме,но е много вероятно да се сдобием с няколко други болести.Е,какво лекуваме тогава? От де се пръкват тези вируси ии бактерии,които упорито не искат да се разкарат? Лабораторниии....Следват и лекарства ментета.АКО МОЖЕТЕ ДА СИ ПОЗВОЛИТЕ,ЯЖТЕ МНОГО МЕД И ЛИМОН.ПИЙТЕ БИЛКОВ ЧАЙ. НЕ ГЪЛТАЙТЕ ФАРМАЦЕВТИЧНИТЕ ОТРОВИ.
12
1
 
4
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
антибиотиците са анти-бактериални препарати, а не анти-вирусни...
11
6
 
0
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Та като отворих дума за комунизма, докторите (при безплатното здравеопазване!) бяха толкова "добри", че ме докараха до болница с остър синузит.Един месец лежах в Първа градска в София, след като няколко месеца преди се влачех с 37 градуса температура без да разберат какво ми има.И не, тогава нямаше ГМО и пак се разболявах! Хем бях и млад хем кекав.А д-р Мангъров твърди не само че не трябва на всяка цена да се сваля температура, а че ИЗОБЩО не трябва!Вика "няма да му се свари мозъка".
10
4
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Като чета коментарите виждам, че българите масово боледуват.Ама не от вирусни, а от мозъчни заболявания.Сигурно даже вчера са манифестирали по случай "освобождението" ни и въздишат тежко по "соца".Та по времето на комунизма си имаше същите вируси и хич не бяха по-малко!Познавам д-р Мангъров и не съм много съгласен с неговите аскетични методи на лечение. Защото много често като ме налазят вируси стигам до антибиотик. Развивам бактериални инфекции!
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, има лаборатории с по хиляда служителя, до един зли социопати, които въдят болести, за да изкарат бонус към заплатата, но никой не казва нищо.И аз обипан да взимам по малко ЛСД, ама вие прекалявате.
8
3
 
6
 
! Отговори
Shark преди 6 години
продължение на заглавието .................Нужно е спешно ваксиниране, бялата мафия е огладняла. ... Мдаа, и аз ще се ваксинирам, довечера с една домашна ракийка.
7
3
 
3
 
! Отговори
БАЙ Иван преди 6 години
Ужъст умиръм без ваксина!Ей ся отивам да си запазя място за вечен мир и някой чамов ковчек!
6
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Минимум 60% от вирусите се създават изкуствено и пускат на точно такива места-кафенета, гари, молове. Дори уведомяват с реклами на най-новите "препарати" против актуалния вирус...или директно по новините - очаквайте новата вълна, от следващата седмица.Фарм.мафия е безскрупулна и печелят повече от наркотиците.Едни време в апреките имаше 5 вида хапчета и два сиропа за кашлица. А ние се разболявахме предимно зимата, само ако измръзнем, щото сме били цял ден мокри н снега. Вируси нямаше!
5
10
 
23
 
! Отговори
доктор преди 6 години
Целта на статията е да се ваксинирате. Ваксините имат вредно въздействие върху мозъка.
4
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато дават ментета така ще е време е да ги затворят всичките ко не искат да станем наркомани някога от едно до три хапчета минаваше миналата година след 5 тия блистер или аптекарите дават ментета че им е добре 50 лева и екскурзия париж ще зема да си наема една аптека гладно няма
3
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички вируси са изкуствено създадени за да "процъфтява" фармацевтичната промишленост. Как пък едно време не боледувахме толкова често и се лекувахме предимно с народна медицина?
2
13
 
11
 
! Отговори
внимание паразити преди 6 години
Новост е развъждане на *** в телата на деца и възраст чрез видео педофилски камери монтирани в училищата от терористи около кръга Цветанов - Борисов и турско говорящи масови убиици и крадци на милиарди.Постоянно следени и облъчвани снимани и сканирани деца стават лесна плячка на *** вкл много опасни..
1
10
 
20
 
! Отговори
от Доклад до WHO преди 6 години
Медицинската мафия убива милиони предимно с хлор токсични оръжия з а масово поразяване ,отравяне и обгазяване. У Нас са поразени тежко трайно всички от тези нагли престъпници. Децата се повреждат още от детските ясли където терористите от РЗИ препоръчват хлор токсични препарати за миене и уж дезинфекция.Хрема,болно гърло,бронхити,пневмонии,левкози,диабет ,развалени зъби се причиняват предимно с хлор токсични отрови в питейната вода и обгазяване на помещенията с бойни отровни вещества.