Какво са бета-глюканите и кои храни са богати на тях?

Хапвайте повече гъби, съветват експертите
11 сеп 2017 08:30, Михаела Лазарова
2
Какво са бета-глюканите и кои храни са богати на тях?
Снимка: pexels

Бета-глюканите са съединения с множество ползи, важни за здравето на целия организъм. Те участват в подобряване функцията на имунната система, понижаване на холестерола, намаляване риска от инфекции, диабет, рак.
Някои храни са особено богати на бета-глюкани. Можете да ги включвате по-често в ежедневното си меню, за да си доставите тези така важни хранителни вещества за организма.

Ферментирали храни и водорасли

Водораслите и богатите на дрожди храни са прекрасен източник на бета-глюкани. Бирената мая също е продукт, който носи на организма големи количества от тях. Хлебната мая също спада към тези продукти. Те намаляват симптомите на грип и настинка, подобряват настроението и предпазват от неврологични заболявания.

Гъби

Гъбите са сред най-богатите на бета-глюкани храни. Редовната консумация на гъби намалява риска от рак, алергични реакции, автоимунни заболявания, вирусни инфекции, понижава холестерола, дава енергия на тялото и засилва обмяната на веществата.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
2
 
! Отговори
Гъбар-ко преди 6 години
Във всяка аптека тия там еее.... са много повече отколкото в мухоморките и булките
1
4
 
4
 
! Отговори
Гъбар преди 6 години
Особено богата на тези вещества е гъбата,, мухоморка и ,,гъба булка,,-шарена с червени петпа на гугличката. От тези гъби само с една бройка можеш да оправиш цялото семейство и част от комшиите.