Зрителна умора: Кога се случва?

Рядко мигане – синдром на компютърното око
11 сеп 2017 11:37, Eкип на Puls.bg
0
Зрителна умора: Кога се случва?
Reuters

Дори и за тези, които са се трудили усърдно цяло лято без почивка, е ясно,че с настъпване на есента започва един по-активен период след ленивото лято. През последните векове се наблюдава устойчив процес на нарастване на относителния дял на интелектуалния труд над физическия. Този феномен става изключително подчертан в хода на последните 50-ина години и особено в днешни дни - с масовата употреба на компютрите и роботизацията - бележи нови върхове. 

Естествено, човек използва зрението си целодневно – от сутринта, до последния пост от социалната мрежа, който ще прехвърли преди да заспи. Но в оглед на описаните по-горе особености, ние живеем във време, в което погледът ни преимуществено е вторачен в близкоразположени обекти през почти цялото време. Това, както и модерният напоследък стремеж към свръхефективност са явления, изпреварили по време физиологичните възможности на зрението ни.

1. Кои са механизмите на зрителна умора?
 
Всеки е изпитвал на свой гръб признаците на зрителната умора – парене в очите, усещане за тежест в областта на челото и орбитите, главоболие и сухи и зачервени очи. В тежките случаи може да се стигне до премрежване на редовете, размазане и дори двойно виждане (диплопия)!
 
Зрителната умора се нарича още астенопия и включва в себе си различни компоненти:
 
Дългосрочни ефекти от претоварването на очите
 
Счита се, че споменатото превалиране на интелектуалния труд през последните векове еволюционно е допринесло за разпространението на миопията (късогледството) – непрекъснатият устрем на погледа към близкоразположените обекти води до усилена конвергенция и промени в размерите на очната ябълка.
 
Акомодацията
 
За да вижда еднакво ясно предмети и на близо и на далече, окото трябва да акомодира – да се приспособява. Това се извършва чрез цилиарния мускул, който при своето съкращение отпуска лещата – тя става по-дебела и пречупва по-силно. По този начин ние фокусираме например текста, който четем.
 
Както всеки мускул, така и цилиарният може да се претовари като при много продължителна близка работа е възможно да се стигне до временен спазъм на акомодацията. Тя най-силно се напряга при далеколедите, докато при късогледите тя най-малко влиза в употреба.
 
В акомодацията участват и очедвигателните мускули,които при нужда конвергират очните ябълки.
 
Некоригирано зрение
 
Неустановеното наличие на далекогледство или астигматизъм е предпоставка за бързо развитие на зрителна умора, както и неясно виждане в тъмнината.
 
Рядко мигане – синдром на компютърното око
 
Ярките стимули от екраните и съсредоточеният поглед водят до забавяне рефлекса на мигане. Последното е необходимо за равномерното разпределение на слъзния филм и така рядкото мигане причинява зачервяване и „псевдо сухо око“.
 

0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете
Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете

Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете

5 тренда в грима от 90-те, които се завръщат през 2019
5 тренда в грима от 90-те, които се завръщат през 2019

5 тренда в грима от 90-те, които се завръщат през 2019