Дефицитът в Здравната каса – 35 млн. лева

Упражнява се контрол с инструменти от миналото, смята доц. Спасков
14 сеп 2017 10:25, Петя Славова
11
Дефицитът в Здравната каса – 35 млн. лева
Снимка: архив, Булфото

Очакваният дефицит за годишния бюджет на Здравната каса е 35 милиона лева. Това стана ясно от думите на председателя на Надзорния съвет на касата Кирил Ананиев.

"Решаването на този проблем изисква нова политическа стратегия, която управляващите трябва да създадат. Контрол има, но трудно се прилага, тъй като системата така е направена. Различните болници могат да спазарят лекарствата си от различни фирми на различни цени – това няма как да се следи в момента", отбеляза професор Радослав Гайдарски в студиото на "България сутрин".

Според бившия директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков проблемът идва от няколко разминавания.

"Основният проблем е, че ние се опитваме с инструменти от миналото да упражняваме контрол днес. Преди всичко беше обединено, а сега сме в пазарна система – трябват ни нови методи за контрол. Друго съществено разминаване е това между възможностите и обещанията. Здравната каса обещава повече, отколкото може да покрие", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Гайдарски подчерта, че дефицитът в НЗОК няма да бъде преборен чрез демонополизация, поне не по начина, по който е заложена.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: пироговНЗОКBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
и какво ни интересува пишете чичо и стрина на село като получат криза каквоправят трьгват директно кьм гробищата благодарение на здравната реформапоне така се говори
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Москов добре го беше измислил за трите пакета, но не му приеха идеите. Защо отмениха това, който плаща по-високи вноски, да ползва разширен пакет с високоспециализирани изследвания. Така е по цял свят, а тука - никаква събираемост на здравните вноски.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото дворовете на болниците и родилните домове пълни с хора, неплащали здравни осигуровки. Докога бедния работещ месечно за 460 лв /чисти 320 лв./ ще издържа тези, които са без никакъв принос към Здравната система?
8
0
 
0
 
! Отговори
Направо без пари преди 6 години
ЗА 0.1 милиона да растрелят виновните длъжностни лица отравящи милиони БЪлгари с ХЛОР..Иначе над 7 000 000 българи се тровят под надзора на масови убиици чрез ВиК и РЗИ..Няма неотровен БЪлгарин ..Отровените се следят през здравно осигурителни книжки и се облъчват през холограми цел ограбване средно от 30 - 60 лева месечно чрез покупка на ненужни вредни и отровни "лекарства"/
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов ПЪРВИ и Дянков да върнат откраднатите 2 000 000 000 ли от здравеопазването.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пренасочване на бюджета, така става!
5
0
 
2
 
! Отговори
Vollmilch преди 6 години
piavici boll.
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Луд изяжда и 100 милиона дефицит, стига да има кой да му ги даде. Ритаха срещу Петър Москов, защото се опита да реши този проблем. Махнаха системата с пръстовия отпечатък, разплатиха на болниците и непотвърдените разходи и си продължиха със старите темпове да точат. Айде, наздраве за наша сметка!
3
0
 
7
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
Става Я, огледай се какви палати за Милиони окло София- Бояна,Симеоново,Драгалевци, виж какви коли карат и то не една-две и това е само в Бг, без сметките и имотите в чужбина .
2
1
 
6
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 6 години
ами да върнат двата милиарда, дето дянков забърса преди години!
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяка година се събират все повече пари за здравни вноски в НАП. И все не стигат, как става това?