Лавандулово масло - за какво е полезно?

Действа като репелент
18 сеп 2017 11:23, Eкип на Puls.bg
1
Лавандулово масло - за какво е полезно?
Reuters

Лавандуловото етерично масло се използва традиционно за ароматерапия и при производството на парфюми. В различни видове козметика се съчетава отлично със съставки като кедрово дърво, бор, градински чай, здравец и индийско орехче.  

Маслото се извлича предимно от цветята на лавандулата, чрез парна дестилация. То има свойството да премахва нервното напрежение, да облекчава болката, да дезинфекцира кожата. Също така подобрява кръвообращението и намалява дихателните проблеми. Латинското наименование на лавандулата е „lavare”, което означава “измивам“.
 
Кои са най-големите ползи на лавандуловото масло за здравето?
 
То е природно средство за лечение на безсъние. Проучвания при пациенти в старческа възраст покават, че те сънят им става по-редовен след като заменят медикаментите си за безсъние с ароматерпия с лавандулово масло непосредствено до леглото. 
 
Ароматът на лавандулата има успокояващо действие. Терапия с масло гони далеч нервите и тревожността. Тя се препоръчва при лечение на мигрена, главоболие, депресия, нервно напрежение и емоционален стрес. Освен това увеличава умствената активност. Според едно от изследванията за положителния ефект на лавандуловото масло, хората, които вдишват по-често аромата на валандула или розмарин, имат по-малки нива на стрес и тревожност, както и повишаване на когнитивните функции.  
 
Етеричното масло от лавандула е едно от най-полезните био продукти за лечението на акне - както при тийнейдъжри, така и при по-възрастни хора. То потиска бактериите, които причиняват първоначалната инфекция, водеща до прекомерно отделяне на себум и образуването на пъпки. Може да се добави към кремове, с които мажем засегнатите части на кожата или просто да намажем пъпките с памучен тампон, натопен в него.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Маслото се извлича предимно от цветята на лавандулата...................Лавандуловото масло може ли да се извлече от нещо друго?