Безплодие при мъжа: На какво се дължи?

Сперматозоидите трябва да могат да минат през цервикалния канал
19 сеп 2017 21:21, Eкип на Puls.bg
4
Безплодие при мъжа: На какво се дължи?
Reuters

Под термина безплодие (инфертилитет) се има предвид невъзможност за осъществяване на бременност в семейството в рамките на около 1 година редовно воден полов живот. За съжаление, днес все повече двойки имат неуспешни опити за забременяване и при тях се налага да се използват методите за асистирана репродукция. Данните сочат, че при 12-28% от двойките не могат да имат дете. 

Дълги години като основен „виновник” за инфертилитета в семейството е определяна жената. Всъщност честотата на инфертилитета сред мъжете и жените е почти еднаква, с лек превес в полза на жените – съответно около 30% за мъжете и около 45% за жените. В останалите 25% нарушенията са налице едновременно и при двата партньора.

Пет важни условия от страна на мъжа за настъпване на оплождане:

За да се осъществи оплождане на яйцеклетката е необходимо първо да има нормално протекла сперматогенеза, т.е. формиране на зрели и годни за оплождане сперматозоиди. 

След образуването им, те трябва да продължават своя период на съзряване и придвижване по интактните полови канали.  

Необходимо е образуване на крайния резултат - семенната течност (еякулат), която освен сперматозоиди, съдържа и семенна плазма, секретирана от допълнителните полови органи (простата, семенни мехурчета), и е източник на важни хранителни вещества за сперматозоидите. 

Най-важното  условие за настъпване на оплождане е мъжът да депонира еякулата пред шийката на матката около времето на овулация!  

Сперматозоидите трябва да могат да минат през цервикалния канал (шийката на матката) и да достигнат до маточните тръби, където обичайно се случва оплождането. Това условие би могло да не се изпълни при анатомични пречки в женския репродуктивен тракт или нарушения в подвижността или оплодителната способност на сперматозоидите. 

Какви са възможните причини за безплодие при мъжа?

Засягането на което и да е звено от тази верига от физиологични процеси би довело до безплодие от страна на мъжа.

Ендокринните причини за инфертилитет при мъжа са свеждат до около 4 % и те включват заболявания засягащи хипоталамуса, хипофизата, тестисите, надбъбречните жлези или щитовидната жлеза.

Още за лечението на безплодието при мъжете може да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
... преди 6 години
Хахсххаха
1
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уоу, аз до 17 годишна възраст, трябваше да врастя татко да плати за 2 аборта, а бях правил секс 8-9 пъти само....