Прекаляване със сол: Какви са рисковете?

Може да доведе до диабет, предупреждават медици
22 сеп 2017 20:15, Eкип на Puls.bg
4
Прекаляване със сол: Какви са рисковете?
Reuters

От диабет в двете му форми – тип 1 и тип 2 – боледуват около 300 милиона души по света, включително повече от 500 хиляди българи. Повече от 95% от диагностицираните пациенти са с диабет тип 2, известен и като придобит, или старчески диабет. Означава се така, защото се развива вследствие на странични влияния на средата, а прекомерната консумация на захарни изделия е основният предразполагащ фактор. 

Скорошно проучване на научен екип от Стокхолм (Швеция) обаче представи интересни данни за неподозирано силното влияние на още редица фактори върху риска от развитие на диабет тип 2. Един от тези фактори, будещи най-сериозен интерес, е консумацията на готварска сол (натриев хлорид). Оказва се, че солта може да се нареди сред най-мощните фактори, провокиращи захарна болест.
 
Данните за влиянието на готварската сол върху риска от развитие на диабет тип 2 са представени на годишната среща на Европейската асоциация за изучаване на диабета (EASD). 
 
В основата на зависимостта между диабета и консумацията на сол е едно ключово действие на натриевия хлорид в организма. Той влияе силно на инсулиновата резистентност на клетките и може да наруши способността им да приемат инсулин за усвояване и преработка на глюкозата (кръвната захар), доставена им от кръвта. В такива случаи голяма част от глюкозата остава да циркулира в кръвта, неусвоена от клетките. Установява се трайно висока кръвна захар, т.е. развива се диабет.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да трябва да се внимава със солта, това ясно. Трябва да се внимава и каква сол консумираме- естествена- каменна или морска или техническа- натриев хлорид- именно техническата сол съсипва организма.
3
0
 
6
 
! Отговори
Забелязах преди 6 години
"прекомерната консумация на захарни изделия е основният предразполагащ фактор." -- глупости. Освен ако нямат пред вид надебеляването, което обикновено е свързано и с ядене на сладко.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глюкозата била кръвна захар. Ти да видиш....
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗАДЪРЖАНЕ НА ТЕЧНОСТИ