Бременността през първото тримесечие – кога има дискомфорт?

Съветите на д-р Ирена Маждракова за Форум бременност и детско здраве, организиран от Puls.bg
25 сеп 2017 12:23, Eкип на Puls.bg
0
Бременността през първото тримесечие – кога има дискомфорт?
Reuters

Д-р Ирена Маждракова ще е лектор на предстоящия Форум бременност и детско здраве, организиран от Puls.bg. Той ще се състои на 1 октомври в Пловдив. Ето какво споделя специалистът за промените, които се случват с бременните през първия триместър.  

Обичайно очакваме през бременността да търпим някакъв дискомфорт. Гаденето, киселините, ниското кръвно,... сякаш нямат лек и просто трябва да ги изтърпим. Така ли е действително?
 
Около 3/4 от бременните жени в развитите страни изпитват някаква степен на дискомфорт през първия триместър на бременността. От друга страна в някои проучвания се посочва фактът, че това не важи за жените от Индия, Бразилия и някои от африканските страни. 
 
Личният ми опит е, че ако жената се подготви за бременността - приема здравословни храни, направи прочистване на тялото, успее да си осигури дефицитни витамини, минерали, мастни киселини, спортува, успокои ума и изпитва радост, то тогава дискомфортите са в пъти по-слаби или въобще не се появяват.
 
В учебниците по акушерство и гинекология се среща изречението, че прекаленото повръщане при бременната жена се дължи на, едва ли не, лабилна психика. Как бихте коментирали, имайки предвид че Вие сте лекар, хомеопат и психотерапевт?
 
Понякога не можем да контролираме причините, които предизвикват повръщането – например счита се, че една от причините е покачването на някои хормони в началото на бременността (напр. hCG),  местонахождението на corpus luteum, пола на плода (при женски пол се наблюдават по-сериозни повръщания), състоянието на стомашно-чревния ни тракт и т.н.
 
Но психиката има огромно значение, особено страховете и тревожността. Затова е изключително важно да помогнем на бременната жена да създаде за себе си комфорт, уют и спокойствие, да премахне страховете. Прекаленото повръщане се наблюдава по-често при жени, които не са планирали бременност, при жени с хистерични прояви или със сериозни вътрешни конфликти. В момента съществуват много безобидни и същевременно доста ефективни начини за справяне с тези причини като хомеопатия, цветни есенции, психотерапия и т.н. Но, както посочих в отговора на предишния ви въпрос, трябва да се погрижим не само за психиката. Комплексната грижа за тялото е много важна. 
 
Кой е най-големият страх при бременните и какво е неговото отражение върху физическото ни тяло?
 
„Дали ще се справя? - С всичко, с очакванията към мен като майка, с износването, с раждането.“ „Готова ли съм да се промени начинът ми на живот? Ами, кариерата ми?“ Жените много често си задават такива въпроси. В урбанистичните общества жената на пръв поглед е реабилитирана откъм  човешки права и т.н., но всъщност е натоварена с много повече задължения и очаквания - тя трябва да е добра майка - обгрижваща и нежна и любяща, но трябва да е и успешна в кариерата си, да е отдадена на фирмата, в която работи или на бизнеса, който е започнала, да е твърда и решителна в работата си. 
 

0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете
Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете

Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете

5 тренда в грима от 90-те, които се завръщат през 2019
5 тренда в грима от 90-те, които се завръщат през 2019

5 тренда в грима от 90-те, които се завръщат през 2019