МЗ: За 6 месеца – 25 нападения над медици

81% от лекарите са подложени на вербална агресия
25 сеп 2017 13:45, Анисия Иванова
16
МЗ: За 6 месеца – 25 нападения над медици
Архив: Булфото

За първото полугодие на годината са регистрирани 25 нападения над медици, каза по време на кръгла маса председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев. По време на кръглата маса беше обявено началото на кампания за превенция на насилието над медици. Данните са предоставени от Министерството на здравеопазването.

Броят на посегателствата над медици през 2016 год. е 28, а през 2015 - 47, допълни още Грозев. През последните две години и половина посегателствата над екипи от центровете за спешна медицинска помощ са над 100, допълни още той, съобщава БТА.

Грозев добави, че след разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров във всяка районна прокуратура ще има дежурен прокурор за директна връзка с лечебните заведения.

Проучване, извършено от съсловната организация сред 1409 медицински лица и 1373 пациенти, в периода юли - септември, показва, че всеки втори медик е бил обект на нападение, каза д-р Галинка Павлова, заместник-председател на БЛС.

От тях половината са били обект на насилие повече от веднъж. Агресията за 81 на сто от лекарите е била вербална. Пациентите - 39 на сто, казват, че са недоволни от доплащането в системата, а 31 на сто изразяват недоволство от липсата на направления. Всеки втори пациент отговаря, че отчасти е доволен от здравните услуги в страната. Само 5 на сто от отговорилите изразяват удовлетворение от здравните услуги.

Павлова каза още, че 88 на сто от медиците смятат, че причината за агресията е ниско ниво на култура, употреба на упойващи вещества, несъвършенства в здравната система, липса на доверие. Седем на сто от лекарите казват, че провокацията е била от страна на медика, докато два пъти повече от пациентите отговарят по този начин.

Патрон на кампанията за превенция на насилието над медиците е омбудсманът Мая Манолова. По време на представянето на инициативата присъстваха депутати, представители на съсловните организации, директори на болници, лекари от центрове за спешна медицинска помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
до 12 преди 6 години
Истината е по лоша отколкото си мислиш.Имам колега на който на синът му се приискало да следва медицина.Колегата го вразумил като го пребил с атлас по анатомия на Синелников.И така днес вразуменият и неследвал медицина има добра работа и прилични доходи.Понякога и боят помага.Моят син не се наложи да го вразумявам.Сам взе решение да следва друго и днес също живее добре.Разумно решение взе момчето- в медицината днес хляб няма.Затова и няма млади лекари и няма и да има.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много същества в медицинската система не са за нападение, а за терминиране.
11
0
 
1
 
! Отговори
doftor ox boli преди 6 години
Ne zabraviate che mantaliteta na biachite nad MEDIZI e resultat na locho vazpitanie, ne uvagenie kam medizinskite kadri, lochi zaplati i nedostiga na kadri.Lekarite ot krai vreme nikoi ne gi ebava za sliva.Zachtoto ochte po vremeto na tato becha podzeniavani i imacha po-malki zaplati ot vodoprovodchizite.Inache sa dlagni na vsichki nali,,Obchestvoto trebva da razbere che ako ne uvagava truda na lekarite skoro ste umirate v kachti bez da vi pogledne lekuvachtia lekar i ste stoite po opachkite
10
0
 
5
 
! Отговори
до 12 преди 6 години
Преди близо 30 години когато завърших 28 новозавършили лекари започнахме работа в града в който живея и работя.В последните 10 години обаче дойдоха и се задържаха 4 *** млади колеги.И понеже никой не учи медицина ,а който изучи гледа да бяга в чужбина ви казвам,че след 10 години няма да имаме лекари.Проблемът е в това,че следването и работата са тежки,а условията на труд и заплатите мизерни.Като остареем наистина няма кой да ни лекува.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лекарите и медицинския персонал са с изискваните,статут на мед.учреждения с умения,образования,стаж,назначения,атестации,разрешения-упражняване на длъжноста в професията,както и другите технически лица при другите професии общо взето,които не са неквалифицирана в раздел квалификаци както за работно място така и за упражняване на определени допълнителни работи по организация на процеса в обслужване на пациента като краен получател на продукта здравна помощ-осигуряване,а кой пише за туй с ръка,ум.
8
3
 
3
 
! Отговори
12 преди 6 години
И да ви допълня картинката- читав машинен инженер взема около 7000. Читав програмист 6-7000. Това е без приспаднатите данъци, същото важи и за лекарската заплата. Тоест, скъпи лекари любими, в любимата ви Германия най много вземат тези които създават продукт. Вие там ще бъдете техен обслужващ персонал а не като тук псевдобогове. Там ще подгъзвате на работещите защото лекарят не създава материални блага, той е слуга на този който ги създава. Айде ловете влака.
7
2
 
3
 
! Отговори
12 преди 6 години
А колкото за подгъзуването- нито е безплатно, нито е денонощно. Отивайте в германия като не ви изнася тук. Там ще си отработите за 3500 евро - колкото е средната заплата за лекарите. Но първо ще минете куп изпити а после ще видите какво значи подгъзуване. И да ви подсетя, наема на двустаен е около 1200 евро. Няма като тук да оперирате полуумрели баби от апендицит или да слагате диагноза рак на здрави хора, и после да се мерите кой ква кола си е купил от осакатените от вас българи.
6
2
 
8
 
! Отговори
12 преди 6 години
Проблемът е, че в българия все още има пациенти. Като останат само ония дето висят на тумби пред болницата с манарчетата под ръка и чакат да видят дали асан ще излезне жив или умрел, тогава и лекари вече няма да има. Така че, лекари, лекувайте пациентите, защото скоро ще останат само тия дето ви бият и тогава и вас няма да ви има.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът е в това ,че у нас все още има лекари.Като останат само врачки и гадатели такъв проблема няма да съществува.До 3650 дни всичко ще се оправи.Лекари няма да имаме и никой няма да се оплаква от никого-нито лекарите от агресивни пациенти,нито пък пациентите от лекарите.Сталинският подход винаги дава резултат!
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1------------------------------------Същите,които ви подгъзуват безплатно и деннощно.На което му се види края!
3
4
 
7
 
! Отговори
12 преди 6 години
А има ли пациент, който да не е бил обект на подигравка от медици?
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
NE E MNOGO--DOFTORITE ISKAT,A NE POMAGAT NA BALGARITE,ZATOVA I ROMITE GI BIAT--VINOVNI SA -PODKREPYAM N-1
1
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Същите тези, които оставят пациенти да *** на 2 метра от входа на Пирогов ли?