Минерална вода - кои са лечебните й свойства?

Тя е сложен комплекс от различни съединения
26 сеп 2017 08:45, Eкип на Puls.bg
1
Минерална вода - кои са лечебните й свойства?
Reuters

Балнеолечението представлява приложението на минерална вода с лечебна и профилактична цел. Наименовнието на този вид терапия произлиза от латинската дума – balneum, което означава баня, къпане, откъдето произхожда и терминът балнеология – буквално преведено означава наука за къпане с минерална вода. 

Терапията с минерална вода в България се е прилагала още от дълбока древност. През римско време били строени центрове за балнеотерапия с огромни басейни, както и зали за различни процедури.
 
Балнеолечебници са били строени в близост до минерални извори, където са се прилагали различни процедури, включително масажи, упражнения и други. В България преобладават минерални води, които са с температура варираща между 35 и 100 градуса. В голямата си частност водата в минералните извори е слабоминерализирана, но със съдържание на редица биологичноактивни съединения.
 
Минералната вода представлява един сложен комплекс от различни съединения, разтворени газове, както и редица макро- и микроелементи. Тя е един своеобразен продукт на геофизични, геохимични и хидрогеоложки процеси. Фармакодинамичното действие се определя от съдържанието на йонизирани вещества – сулфати, хлориди, хидрокарбонати, както и някои елементи – магнезий, калций и други.
 
Класификацията на минералните води обединява голям брой видове, като разделението се определя от съдържанието на разтворени газове, преобладаващи елемент, както и степен на минерализация. Минералните води могат да се разделят според температурата – на студени (под 20 градуса), хипотермални, изотермални и хипертермални (над 37 градуса).
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: минерална вода
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как да си направя минерална вода в домашни условия, като постоянно изкарвам различни съединения и газове.