Д-р Даскалов: Най-важното за бременната жена е профилактиката!

Тя е инвестиция в здравето, смята той
27 сеп 2017 11:07, Eкип на Puls.bg
2
Д-р Даскалов: Най-важното за бременната жена е профилактиката!
Reuters

На какво трябва да обърне внимание една жена по отношение проследяването на бременността й, коментира д-р Васил Даскалов. Той ще бъде лектор на Форум бременност и детско здраве, организиран от Puls.bg, който ще се състои на 01 октомври в Пловдив.  

Д-р Даскалов, кое е основното, което бременната жена трябва да съблюдава по отношение проследяването на бременността въобще?
 
Първо е профилактика. Тя винаги е в основата на всяка медицинска дейност. Или поне би трябвало да бъде. За съжаление, все още една голяма част от бременносттите са непланирани, което не дава възможност на жената да вземе мерки за здравето си преди да забременее. На второ място е информираността – затова и с удоволствие участвам във всички инициативи, като този форум, които целят да информират бъдещите родители. Като лектор в първото издание на Форум бременност и детско здраве през 2013 г., 4 години по-късно ще имам възможност отново да говоря пред аудиторията за важните етапи от женската консултация. И на трето място ще поставя избора на лекар, който да проследи бременността. Този избор у нас е предоставен изцяло на бременната жена и това й дава възможност да потърси лекар, с когото да се чувства спокойна по време на проследяването и уверена за добрия изход на бременността.

Пакетът прегледи и изследвания, покриван от НЗОК достатъчен ли е, за да смятаме, че правим съвременно проследяване на бременността си? С какво трябва да надградим, макар на собствени разноски?
 
Категорично не е достатъчно. Най-малкото защото това е пакет, който не е актуализиран от години, въпреки прогреса на технологиите и възможностите на медицината. Здравната каса е на принципа на минималната достатъчност, което за целите на общественото здравеопазване е оправдано, но не и когато става въпрос за съвременно проследяване на бременността. Това с особена тежест се усеща от жените, които са с високорискова бременност и за тях са необходими много повече грижи, напр. при жени с безплодие в анамнезата, с повторящи се спонтанни аборти, с многоплодна бременност и т.н. Основните пропуски са отново в областта на профилактиката, защото почти нищо от съвременните изисквания за профилактика не се покрива от здравните осигуровки. Често съм упрекван и от пациенти, и от колеги, че съветвам жените да се подготвят за бременността си, като правят изследвания преди, а не по време на бременност. Но това е продиктувано от дълбокото ми вътрешно убеждение, че инвестицията в профилактика е инвестиция в здраве – на бременната жена и на нейното бъдещо дете. Някои основни изследвания са пропуснати в нашето майчино здравеопазване, като скрининг за гестационен диабет, а това е заболяване, което има дългосрочни негативни последици, в това число и за детето, засяга голяма част от бременните (почти една трета), тестът е международно приет и утвърден, лесен е за провеждане и за интерпретация и дори не е скъп. Също така новите постижения на науката, като скринингови методи за генетични заболявания и вътреутробна хирургия, са извън полезрението на държавата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Димитър преди 4 години
Благодаря им от сърце! С тяхна помощ имаме близнаци.
2
0
 
2
 
! Отговори
анонимна преди 6 години
До АнонименЗа тях не знам, но съм попадала на лъжливи доктори на други места. На профилактичен преглед ме шашнаха, че нещо не било наред с цитонамазката, откриха уж някакви ранички и не знам какво, та да отида и да направя още изследвания и да платя добре, разбира се.След това ходих на 2 други места и там нищо такова не видяха. Дори се учудиха, че някой ми го е казал.
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Д-р Даскалов и съпругата му, която работи с него, са нагли мошеници! Готови са да поставят фалшиви диагнози, само и само да принудят пациентите да идват отново и отново за скъпи прегледи при тях и да си пускат нови и нови скъпи изследвания. Учудвам се, че още имат пациенти!