Противовъзпалителна диета връща баланса в организма

По-скоро е начин на здравословно хранене
27 сеп 2017 19:42, Eкип на Puls.bg
1
Противовъзпалителна диета връща баланса в организма
Reuters

Много хора, без да подозират, всъщност страдат от хронично възпаление. Това състояние е предвестник на заболявания и има някои издайнически симптоми:

  • Повече мазнини около корема
Сериозността на това абдоминално (висцерално) затлъстяване се подценява от мнозина. На практика мастната тъкан е важен източник на паракринни и ендокринни фактори, част от които привличат макрофаги и други клетки на възпалението. Освен тях, и самите мастни клетки могат да станат източник на цитокини и други медиатори на възпалението. Колкото повече мастна тъкан, толкова повече цитокини.
  • Храносмилателни проблеми – газове, диария, запек, подуване.
  • Умора, подпухнало лице, потиснато настроение 
Какво да очакваме от противовъзпалителната диета?
 
Това не е диета, а начин на хранене, към който човек може да се приспособи за цял живот.
 
Храната не е панацея, с която ще се освободим от наличните проблеми, но пък може да ни навлече още такива. Начинът на хранене е независим рисков фактор за сърдечно-съдовите заболявания и захарен диабет тип 2. Хубавото е, че е и напълно контролируем и зависи изцяло от нас.
 
Медицината днес се стреми към мултисистемен подход в терапията – чрез обединяване силите на хирургия, медикаменти, физикална терапия, режим на хранене, психологична подкрепа и всичко, което може да допринесе за лечението.
 
Множество проучвания доказват, че спазване на противовъзпалителен режим – тоест избягването на храните, даващи гориво на възпалението – е добра профилактика за поддържане на здравето.
 
Нещо повече – при налични проблеми, този начин на хранене може да намали риска от усложнения както и да даде отчетливи резултати – например намаляване на кръвното налягане, спад на триглицеридите в кръвта, облекчаване на болките и сковаността, причинени от артрит и други.
 
Режимът не се различава от основните съвети за здравословно хранене, които би дал всеки един нутриционист:
 
Голямо количество плодове и зеленчуци
 
Тук е хубаво все пак да не се прекалява с плодовете. Цитрусите и доматите са едни от най-популярните представители на групата, но всъщност много хора имат известна непоносимост към тях, която влошава хроничните им болести. Изключването им за кратко от диетата лесно ще разкрие дали случаят е такъв.
 
Максимално ограничаване на наситените и транс мазнини за сметка на храните, богати на омега-3 мастни киселини (риба). Рибеното масло и зехтинът ни снабдяват с нужните правилни мазнини, подпомагайки баланса на холестерола.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари