Вкарват ваксина срещу варицела, пада срещу туберкулоза?

Лекари искат да се осъвремени имунизационният календар
Обновена: 27 сеп 2017 23:01 | 27 сеп 2017 22:33, Анисия Иванова
5
Вкарват ваксина срещу варицела, пада срещу туберкулоза?
Снимка: архив Reuters

Задължителният имунизационен календар трябва да се осъвремени, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев по време на кръглата маса "Съвременни предизвикателства в профилактиката на ваксинопредотвратимите заболявания".

По думите му има възможност да се отмени още един прием на ваксината срещу туберкулоза, както беше направено преди време с последния прием.

Кунчев посочи, че в девет европейски държави не се прави имунизация срещу болестта, а в други дозите на ваксината срещу туберкулоза са по-малко, отколкото се правят в България.

Той подчерта, че за да се отмени още един прием на ваксината, трябва да се направи точен анализ на заболеваемостта и групите, които боледуват от туберкулоза.

"Възможно е да се въведе ваксина срещу варицела, но трябва да се прецени точно коя да бъде ваксината и на каква възраст да се прави имунизацията", каза още Кунчев, цитиран от БТА.

Всяка смърт, причинена от ваксинопредотвратимо заболяване, е неприемлива трагедия, каза Скендер Сила, представител на Световната здравна организация в България.

"Имаме достатъчно ваксини и годината протича спокойно", обяви на свой ред шефката на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Леко подвеждащо преди 6 години
Леко подвеждащо заглавие. Пада един от петте (!) приема на ваксината срещу туберкулоза. И дори и с четири приема, България ще остане държавата с най-много БЦЖ реимунизации в Европа. Доказано неефективна ваксина, която например в Германия не се прилага. Не е показала никакъв защитен ефект при най-голямото правено някога проучване от СЗО сравняващо стотици хиляди ваксинирани и неваксинирани в Индия.А се въвежда ЧИСТО НОВА ваксина в календара срещу варицела - безобидна детска болест.
4
1
 
0
 
! Отговори
Митак преди 6 години
До 1 - Абсолютно съм съгласен, въпрос е на семантика на думите, а не на разум. Ваксините трябва да бъдат препоръчителни, но трябва като в нормалните държави, на неваксинирани да е забранена детска градина, училище и работа с хора(които едновременно с това са и задължителни за децата и е наказуемо за родителите ако децата им ги пропускат). Акъл никой не може да налее на хората. Ние тука само се лъжем, че се ваксинираме пък разни ***-де-расти си четат бгмама и си правят квото искат.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да бе, точно срещу туберкулозата махнете ваксината, гадове
2
1
 
3
 
! Отговори
Бг преди 6 години
Защо?
1
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ваксините трабва да са препоръчителни, а не задължителни.