Бременност – какво се случва до 9 гестационнa седмица?

Коментира д-р Мариела Даскалова пред Puls.bg
29 сеп 2017 09:52, Eкип на Puls.bg
0
 Бременност – какво се случва до 9 гестационнa седмица?
Reuters

Д-р Мариела Даскалова е от лекторите на предстоящия Форум бременност и детско здраве на Puls.bg, който ще се проведе на 1 октомври (тази неделя) в Пловдив. Ето какво споделя тя в аванс за най-важното, което трябва да знаят бременните за промяната с тялото им до 9 гестационна седмица.  

Д-р Даскалова, свикнали сме повече да коментираме външното измерение на бременността, така да се каже, а всъщност зад нарастващите очертания на коремчето текат невероятни процеси, формиращи организма на бъдещото дете. Бихте ли маркирали най-важните неща, които бременната жена трябва да знае в тази връзка?
 
Както винаги, ще започна с профилактика. В България, както и по света, повечето бременности са непланирани. Аз бих приканила съвременните млади хора да са отговорни към бъдещето, като планират бременносттите си. Това ще им даде възможност да направят предварителни изследвания, ваксини и терапия, когато е нужно, за да намалят до възможния минимум рисковете за бебето им и неговото правилно развитие в корема на мама. Така и бременността ще протече по-леко и с по-малко тревоги, шансът за успешно раждане на доносено и здраво бебе ще се увеличи, а бъдещите родители ще имат повече време да се наслаждават на растящия живот. 
 
Какво се случва до 9 г.с.? За какво трябва да внимава бременната?
 
Ранните етапи от ембрионалното развитие, разбира се, са много важни. Първо защото след оплождането започват бурни процеси на делене и на формиране на нови клетки, които са силно чувствителни към външни влияния. Между оплождането и теста за бременност минават поне 2, често и 3 седмици, а за този период от време бъдещото бебе вече има зародиши на крайници, на основните органи, има пулсиращо сърце... И при положение, че жената още не знае, че е бременна, това създава условия за излагане на вредни въздеяствия от околната среда. Това са лекарства, радиация, тютюнопушене и алкохол, рискове от страна на професията, ако е свързана с работа с токсични вещества и т.н. За да се избегнат тези рискове, е добре бременносттите да бъдат планирани, това е отговорното поведение спрямо бъдещото поколение. Има го и обратния момент – ако една жена е бременна, тя може да боледува от всички болести на света, като всеки друг човек. Това не означава, че ще оставим бременната жена без лечение, просто лекарствата и подходите трябва да бъдат съобразени с деликатното й състояние.

С какво се характеризира развитието на плода през второто тримесечие на бременността? За какво трябва да внимава тогава бъдещата майка? 

Ембрионалното развитие е удивителен процес, който за щастие, сега можем да наблюдаваме чрез ултразвуковото изследване по време на бременност. За жените, които все още се тревожат, искам специално да отбележа, че ултразвукът по време на бременност е безопасен и това е доказано с десетки сериозни изследвания за неговото влияние върху развитието на бебето както вътреутробно, така и след раждане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари