Предсърдно мъждене: Как се лекува?

То рецидивира
30 сеп 2017 17:45, Eкип на Puls.bg
1
Предсърдно мъждене: Как се лекува?
Reuters

Лечението при предсърдно мъждене има две основни цели. Първата е възстановяване на нормалния сърдечен ритъм и /или поддържане на нормална сърдечна частота. (Какво е предсърдно мъждене, симптоми, причини и рискове - в първа част на материала). Втората и по-важна цел е предотвратяване на емболичните инциденти и на първо място на мозъчния инсулт. 

Възстановяването на сърдечния ритъм води до подобряване на качеството на живот и на левокамерната помпена функция. То може да се постигне чрез прилагането на антиаритмични медикаменти (най-често прпафенон, флекаинид, амиодарон) или чрез електрокардиоверзио - електрошок с контролирана енергия и синхронизация с ритъма на сърцето в условията на краткотрайна анестезия.
 
Съвременната инвазивана кардиология и електрофизиология ни предлага още една възможност за справяне - с предсърдно мъждене - радиофреквентната катеттерна аблация. При нея с катетри през перферните съдове се достига до сърцето и с помощта на радиофреквентна енергия  се потискат огнищата на неправилния предсърден ритъм. Много по-рядко се прилагат хирургични интервенции за справяне с предсърдно мъждене - най-често по време на друга кардиохирургична интревенция.
 
За съжаление, въпреки съвременните методи и техники на лечение и приема на противорецидивна антиаритмична терапия, при голям брой пациенти предсърдното мъждене рецидивира. Това налага нови процедури и хоспитализации, както и прием на антикоагулатни медикаменти за профилакта на образуването на тромби. Всъщност, всеки опит за възстановяване на ритъма при предсърдно мъждене с давност повече от 48 часа налага профилактичното приемане на тези медикаменит за поне 3 седмици преди процедурата и поне 4 седимици след нея.
 
Ето защо при пациентите, които не успяват да възстановят нормалния синусов ритъм или имат много чести рецидиви, остава стратегията за поддържане на сърдечната честота в нормални граници (60-80 удара в минута в покой). Това се постига най-често с бета блокери, дигиталисови препарати  или верапамилов тип калциеви антагонисти.
 

1
Още от
Напиши коментар Коментари

Макадамия – австралийският орех на дълголетието
Макадамия – австралийският орех на дълголетието

Макадамия – австралийският орех на дълголетието

Признаци, че страдате от дефицит на калций без да подозирате
Признаци, че страдате от дефицит на калций без да подозирате

Признаци, че страдате от дефицит на калций без да подозирате