Пробиотици – как влияят на здравето ни?

Повишават нивата на В витамините
30 сеп 2017 13:00, Eкип на Puls.bg
0
Пробиотици – как влияят на здравето ни?
Reuters

Пробиотиците съдържат полезни бактерии, които предпазват стомашно-чревния тракт, подпомагат черния дроб и детоксикацията, бъбреците в пречистването и червата в изхвърлянето на отпадните продукти. Пробиотиците имат важни роли като производство на витамини, минерали, мастни киселини и някой храносмилателни ензими. Те оказват въздействие върху нервните клетки в храносмилателната система. 

Когато пробиотичните бактерии не са достатъчно, имунната система е изложена на повече атаки от вредни бактерии и токсини. 
 
В много отношения пробиотиците са полезни при различни състояния и заболявания. Те са полезни за стомашно-чревното здраве. Има много изследвания, които показват че подобряват състоянието при диария и намаляват свързаната с антибиотици диария до 42 %. 
 
Пробиотиците повишават нивата на В витамините, особено на В12. Те подобряват усвояването на хранителни вещества. Проучване показва, че при пациенти приемали пробиотици, нивата на витамин В12 са с 50% по-високи, в сравнение с контролната група при прием от три месеца. 
 
Пробиотиците помагат при инфекции на дихателната система. При заболяване от грип, хората приемали пробиотик са имали по-кратки и леки настинки и са се възстановили за по-бързо време. 
 
Бактериите оказват влияние на психичното здраве. Те имат способност да въздействат на чувствата и желанията ни чрез блуждаещия нерв, който свързва червата с мозъка. Изследвания показват, че пробиотиците помагат за подобряване на настроението и справяне с депресията и тревожността. 
 
Пробиотиците са полезни при наднормено тегло. Оказва се, че хората със затлъстяване имат различна чревна флора от тези с нормално тегло. Това е така защото при приемане на по-калорични храни с повече мазнини и ниско съдържание на фибри, се развиват по-вредни бактерии в червата за сметка на пробиотични бактерии. Пробиотиците помагат за намаляване на чревната пропускливост, като по този начин се намалява възпалението, допринасящо за затлъстяване и диабет тип 2. 
 
Пробиотиците подобряват когнитивните функции. Изследванията показват, че при редовна консумация на пробиотични храни като кисело мляко, има по-добра свързаност в префронталния кортекс - частта от мозъка която отговаря за планиране, организиране, управление на емоциите и контрол.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари