Хрема при детето: Какво да правим?

Съветите на Д-р Йордан Георгиев пред Puls.bg
1 окт 2017 19:45, Eкип на Puls.bg
2
Хрема при детето: Какво да правим?
Reuters

Хремата е едно от най-честите оплаквания при детето. Тя протича в контекста на т.нар. обикновена настинка. Един от основните причинители е риновирусът. 

Риновирусните инфекции заемат съществен дял сред заболеваемостта от вирусни инфекции в детска възраст. Освен обикновена настинка, те могат да предизвикат още фарингит, отит, синузит и по-рядко пневмония или бронхиолит (инфекции, засягащи долните дихателни пътища).
 
В първите две години от живота на детето то прекарва по 8 до 12 обикновени настинки. Този брой нараства, ако то посещава детско заведение, където по-често е в контакт с различни инфекциозни причинители.
 
Риновирусите лесно се предават от човек на човек. Когато детето е болно, то има хрема обикновено с воднист секрет, който лесно попада върху ръцете, а оттам и върху различни повърхности, играчки, предмети. Освен това вирусът се разпространява и при кихане и кашляне на детето.
 
Инкубационният период е кратък – обикновено 2-3 дни, а симптомите могат да продължат 10-14 дни. Детето може да се разболее през цялата година, но най-често обикновените настинки настъпват през пролетта и есента.
 
Какви са симптомите?
 
Заболяването протича по подобен начин при всички деца. Основният симптом е хрема с воднист секрет. Впоследствие секретът се сгъстява и придобива мръсно бял, зеленикав или сивкав цвят. Няколко дена по-късно хремата намалява и спира. Други симптоми са:
Кихане;
Леко повишена температура;
Главоболие;
Кашлица;
Болки в мускулите;
Безапетитие.
 
Ако детето страда от обикновена настинка, най-важното, което трябва да направите, е да му давате достатъчно течности през устата (особено ако повишава температура). Ако има температура над 38,5о С, може да му дадете антипиретик – парацетамол или ибупрофен. Осигурете му почивка – така то по-бързо ще се възстанови.
 

2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
И.Б. преди 1 година
Ибупрофун и парацетамол са вредни антибиотици за деца. Безотговорен съвет. Има предостатъчно билки срещу настинка. България е един от най-големите износители на качествени билки в цяла Европа. Присъствие, грижи и време са му майката.
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Серапептаза, разбъркана във вода. 1 ампулка се отваря и прахчето се разбърква в 200 - 250 милилитра вода. Слага се една сламка в чашата и през 20 - 40 минути се капва по няколко капки в носа и се пийва няколко глътки за изджабуркване на гърлото и устата. Действа безотказно, не е антибиотик и разтваря натрупвания ако има. Позлвах тази рецепта и след тежка операция на устната кухина(рак на костите) за по - бързо и безпроблемно зарастване. Много ефективно. Оттогава я ползвам и за болно гърло.

Естествени методи за забавяне на пулса
Естествени методи за забавяне на пулса

Естествени методи за забавяне на пулса

Противовъзпалителни храни, които потискат болката (галерия)
Противовъзпалителни храни, които потискат болката (галерия)

Противовъзпалителни храни, които потискат болката (галерия)